Niepoort Late Bottled Vintage 2011, vol en geconcentreerd

Niepoort Late Bottled Vintage

Deze LBV port van Niepoort maakt ruim 12 jaar na de oogst nog steeds een vitale indruk.

Helaas is dit de laatste fles van deze port uit mijn voorraad. En dat is jammer, want bewaarpotentieel zit er nog steeds in. Maar ja, het is niet anders. Ik heb even nagekeken en mijn laatste proefnotitie is alweer ruim 3 jaar geleden. In 2015 heb ik enkele flessen van deze port aangeschaft voor een prijsje van € 13,95.

De druiven voor deze LBV (Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Cão, Tinta Francisca, Tinta Amarela, Sousão, Tinta Roriz en enkele niet nader genoemde) zijn afkomstig van wijngaarden in de Cima Corgo, een subregio in de Douro vallei. De gemiddelde leeftijd van de stokken is ongeveer 70 jaar oud.
Na verwerking van de druiven heeft deze LBV een rijping van 4 jaar in grote houten vaten ondergaan, in de Niepoort lodges in Vila Nova de Gaia. Na deze houtrijping is de wijn in 2015 ongefilterd gebotteld. De oogst 2011 in de Douro vallei was van excellente kwaliteit en bij mijn weten door ieder porthuis gedeclareerd als een vintage. 

We ontkurken de fles en schenken het glas in…

Niepoort Late Bottled Vintage 2011

In het glas een diepdonkerrode en geconcentreerde kleur. In de rand iets bleekrood weglopend.
De neus is vrij intens. Gekonfijte zwarte kersen en bosbessen. Wat geuren van eucalypthus en natte zwarte aarde. Confituur van donker fruit. Iets alcoholisch.
Vol en intens in de eerste aanzet. Karamel, zwarte peper, honingdrop, laurier, after eight pralines en bittere chocolade. Rijp donkerrood fruit van bramen en bosbessen. De ronde tannines geven een fluwelig mondgevoel. Rijk en zoet.

Interesse in andere port wijnen? Kijk dan op https://www.wijngekken.nl/category/rood-en-zoet/

Score voor de LBV 2011 van Niepoort: 16,8 punten.

Niepoort Late Bottled Vintage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *