Niepoort Late Bottled Vintage 2011, still going strong…

Neerlands trots in de Douro: het wijnhuis van Dirk Niepoort. Ik proef de LBV uit het excellente oogstjaar 2011.

Niepoort is één van de kleinere porthuizen in de Douro vallei. Het gezegde “klein maar fijn” is zeker van toepassing op de wijnen van Dirk (van der) Niepoort. Het huis is opgericht in 1842. Dirk en zus Verena zijn de vijfde generatie die sinds 2005 de scepter zwaait over dit succesvolle bedrijf. Bij Niepoort is men constant bezig om eeuwenoude tradities te combineren met innovatie. Naast de productie van vrijwel alle portsoorten heeft Niepoort ook een flink assortiment niet-versterkte wijnen, gemaakt van druiven uit de Douro vallei.
De Colheita’s, Vintage en Late Bottled Vintage hebben een uitstekende reputatie en daarmee schaart Niepoort zich in de top van porthuizen.

De druiven voor deze LBV (Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Cão, Tinta Francisca, Tinta Amarela, Sousão, Tinta Roriz en enkele niet nader genoemde) zijn afkomstig van wijngaarden in de Cima Corgo, een subregio in de Douro vallei. De gemiddelde leeftijd van de stokken is ongeveer 70 jaar oud.
Na verwerking van de druiven heeft deze LBV een rijping van 4 jaar in grote houten vaten ondergaan, in de Niepoort lodges in Vila Nova de Gaia. Na deze rijping is de wijn ongefilterd gebotteld (in 2015). Het alcoholpercentage is 19,5 procent. Zoals gezegd, de oogst 2011 is van excellente kwaliteit en bij mijn weten door ieder porthuis gedeclareerd als “vintage”. Ik ben benieuwd hoe deze LBV zich na bijna 10 jaar presenteert….

Niepoort Late Bottled Vintage Port 2011

Zeer diep donkerrood van kleur, vol doorlopend tot in de rand.
De neus is open en rijk aan aroma’s. Zoete kersen en zwarte bessen, menthol, een snufje lijm en natte karton. Intens, sterk en indringend, maar niet complex.
In de eerste aanzet krachtig en peperig in de mond. Tanninerijk op de tong. Een tikje ruw. Vanille, laurier, zoute drop, honing, anijs en confiture. Gekonfijt donker fruit. Port is altijd zoet, maar daarin zijn gradaties tussen de verschillende huizen te onderkennen. Dit is een flink zoete stijl port waar enige frisheid in zit. Power in je glas.

Dit is geen gelikte of gepolijste port maar een stevige en robuuste LBV met veel donker fruit. De wijn heeft nog wel wat jaartjes bewaarpotentieel, ik schat minimaal 10 jaar. Kwaliteit voor een (destijds) vriendelijk prijsje (€ 13,95) levert een zilveren medaille op!
Na de eerste “pure” proefsessie smaakte een stukje harde geitenkaas er prima bij!

Score voor Niepoort’s Late Bottled Vintage Port 2011: 16,4 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *