Niepoort Late Bottled Vintage 2007, rijk en krachtig

Niepoort is een kleine producent met een grote naam op het gebied van port. Ik proef een Late Bottled Vintage (LBV) uit het jaar 2007.

Niepoort is één van de kleinere porthuizen in de Douro vallei. Het gezegde “klein maar fijn” is zeker van toepassing op de wijnen van Dirk (van der) Niepoort. Het huis is opgericht in 1842. Dirk en zus Verena zijn de vijfde generatie die sinds 2005 de scepter zwaait over dit succesvolle bedrijf. Bij Niepoort is men constant bezig om eeuwenoude tradities te combineren met innovatie. Naast de productie van vrijwel alle portsoorten heeft Niepoort ook een flink assortiment niet-versterkte wijnen, gemaakt van druiven uit de Douro vallei.
De Colheita’s, Vintage en Late Bottled Vintage hebben een uitstekende reputatie en daarmee schaart Niepoort zich in de top van porthuizen.

Ik proef een LBV uit het als zeer goed te boek staande oogstjaar 2007. Wat ook te boek staat is de stelling dat een Late Bottled Vintage Port niet lang houdbaar zou zijn c.q jong moet worden gedronken. Dat is in sommige gevallen ook zo, maar in andere gevallen beslist niet. Vaak zijn de de ongefilterde versies zeer lang houdbaar. Deze LBV heeft een dikke 10 jaar in mijn bewaarkast gelegen. Destijds gekocht voor de prijs van € 11,50…

De druiven voor de LBV 2007 zijn afkomstig van wijngaarden met een lage productie in de Cima Corgo-regio van de Douro-vallei. Ze werden met de voet “vertrapt”. De wijn rijpte 4 jaren in grote eiken vaten in de kelders van Vila Nova de Gaia en is gebotteld in 2011. De flesafsluiter bestaat uit een kurk van uitstekende kwaliteit, die zonder problemen de fles verlaat.

Niepoort Late Bottled Vintage Port 2007

Een diepe, donkerrode kleur, in de rand ietsjes bleekrood. Ik zie geen bruinrode ontwikkeling, wel mooie hangende tranen in het glas.
In de neus zoete kersen en gekonfijt rood fruit. Confituur en iets jodium. Een tikje rokerig. Geen tertiaire tonen. Intens en vrij indringend.
In de mond vol, romig, rijk en peperig. Wat stroeve tannine op de tong. Fijnmazige zuren geïntegreerd in een zoete stijl port. Bosbessenjam, bloedsinaasappel en honingdrop. Kersenbonbons. Alcoholisch, maar niet overheersend en mooi in balans met een grote hoeveelheid rijp rood fruit. Een talmende afdronk doet mij nagenieten.

Rijke, krachtige LBV van Niepoort. Port van hoog niveau en van een zeer goed oogstjaar. LBV port van dit kaliber kan uitstekend ouderen. Er is geen spoortje ontwikkeling te bekennen. Kan minimaal nog 10-15 jaar bewaard worden. Fantastische port!

Score voor de LBV 2007 van Niepoort: 17,4 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *