Neuspergerhof Grauburgunder “Kalkmergel” 2020, fris en sprankelend wit

Weer een prachtige wijn van Neuspergerhof uit de Pfalz op de proeftafel. Gaat ook goed met asperges!

“Bioland” Weingut Neuspergerhof is opgericht in 1852. Jochen Gradolph is de eigenaar van deze familie-wijnmakerij. Het Weingut is gevestigd in het plaatsje Rohrbach, in het zuidelijk deel van de Pfalz. De wijnen van Neuspergerhof zijn biologisch en vegan, dus er worden geen bestrijdingsmiddelen of dierlijke producten gebruikt.  In een verslag van mijn bezoek aan de Pfalz vind je ook een proefnotitie van een wijn van Neuspergerhof.

De wijngaardoppervlakte is 15 hectare en deze liggen op de Rohrbacher Mandelpfad en Billigheimer Venusbuckel. De bodem bestaat hier uit zandige leembodems met löss, kalksteen en mergel.

Van de aangeplante druivenrassen is 60 procent wit: Riesling, Weiß- en Grauburgunder, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Silvaner, Kerner en Müller-Thurgau. De rode rassen zijn vertegenwoordigd met Spätburgunder, Merlot, Dornfelder, Cabernet Dorio en Portugieser.  

Uit de Lage Rohrbach komt deze wijn gemaakt van de Grauburgunder. Het is niet zo moeilijk om vast te stellen op wat voor bodem de wijnstokken staan (kalkmergel). De vergisting heeft plaatsgevonden in roestvrijstalen tanks. Ik ga proeven…

Neuspergerhof Grauburgunder Kalkmergel 2020

Goudgeel van kleur. Helder en vrij intens.
Een heerlijke, stuivende neus met fruitaroma’s van rijpe peer, ananas en gele appels. Open en overtuigend.
Op de tong geen vettigheid, maar eerder vrij slank van smaak. Wat crispy zuren. Een minerale touch die de wijn zelfs een tikje schraal maakt, op een bijzonder aangename wijze. Ananas, knapperige appeltjes en gele grapefruit. Deze Grauburgunder is mooi in balans.

Frisse, sprankelende Grauburgunder van de kalkmergelgronden in de Pfalz. Gastronomisch inzetbaar, zoals dat zo mooi heet, want deze wijn is uitstekend te combineren met asperges.

Score voor deze Grauburgunder van Neuspergerhof: 15,7 punten.

Verschillende wijnen van Neuspergerhof zijn verkrijgbaar bij Dokter Maler, specialist in prachtige kwaliteitswijnen uit Duitsland. Aan deze Grauburgunder Kalkmergel hangt een prijskaartje van € 10,50.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *