+natura 2015, Xarel.lo en lies, Bodegas Pinord, Bio, Penedès, Spanje

natura 2015, Xarel.lo en lies, Bodegas Pinord, Bio, Penedès, SpanjeEen biologische wijn van 100% xarel.lo, het witte Spaanse druivenras.

Xarel.lo is een Spaans druivenras dat veel in Penedès voorkomt. Ook cava is gedeeltelijk gemaakt van de Xarel.lo, samen met Macabeo en Parellada. De druiven hebben een hoge zuurgraad en daarom zijn deze zo geschikt voor de Spaanse mousserende wijn.

Ditmaal een 100% Xarel.lo van 40 jaar oude stokken en uit Penedès. De wijn heeft ook nog op de lie gelegen, dat betekent meestal veel meer geur en smaakstoffen in de wijn. De afsluiting is met schroefdop, voor Spaanse begrippen ook redelijk zeldzaam. De wijn is gemaakt door Bodegas Pinord, wat ook duidelijk op het etiket vermeld staat.

De wijn is te koop bij Marqt voor € 7,35 en de druiven zijn biologisch geteeld.

 

Geproefd:
+natura 2015, Xarel.lo en lies, Bodegas Pinord, Bio, Penedes, Spanje

Kleur: helder, bleek, heel licht wit goud / 2,6

Neus: veel tropische vruchten met mineraalachtig kalk en wat zoete lychees. Een uitgesproken neus, diep en vol / 3,6

Smaak: vettig en zalvend met medium zuren. Ook dit en bijna stroperig met een klein zoetje van meloen en een combinatie met mineraalachtig kalk. De body is goed vol en de afdronk is breed / 5,6

Conclusie: zeer rijp fruit en bijna zoetig. Perfect voor een combinatie met ijs of vruchten dessert, maar ook heerlijk op het terras of in een goed gezelschap / 1,7

X ½ ster / totaal 13,5 punten

 

natura 2015, Xarel.lo en lies, Bodegas Pinord, Bio, Penedès, Spanje detail

 

Martin