Nativ Vico Storto Greco di Tufo 2019, verleidelijke kracht

Uit de “kroonjuwelenkist” van Nativ proef ik de witte Greco di Tufo. Een wijn om verliefd op te worden.

Het wijnhuis Nativ is opgericht in 2008. De bekende wijnmaker Marco Ercolino zwaait hier de scepter. Nativ is gelegen in de Zuid-Italiaanse regio Campanië. Het wijnhuis bezit in totaal zo’n 14-15 hectare aan wijngaarden in de streek Irpania, tussen de plaatsen Paternopoli en Taurasi, De meeste wijngaarden liggen op een flinke hoogte, tussen de 400 en 600 meter boven het zeeniveau. De mineraalrijke, vulkanische bodem in het Zuid-Italiaanse Campanië én het gebruik van inheemse druivenrassen creëren mogelijkheden tot het maken van kwaliteitswijnen. En dat is wat Nativ dan ook laat zien.

Diverse wijnen van Nativ hebben al mijn proeftafel aangedaan. Vaak rood, dus nu wordt het eens tijd voor een witte wijn, want die zitten ook in het gamma van dit huis. Deze wijn is volledig gemaakt van één inheems druivenras: Greco di Tufo. Dit ras voelt zich helemaal thuis op de tufstenen bodem, waar de wijngaarden op staan. Die wijngaarden bevinden zich op een hoogte van 450 meter, in de omgeving van het plaatsje Torrioni (provincie Avellino). De vinificatie heeft plaatsgevonden in stalen tanks, bij mijn weten is er geen houtrijping aan te pas gekomen. Het alcoholgehalte is 12,5 procentjes.

Nativ Vico Storto Greco di Tufo 2019

Een strogele kleur met een briljante helderheid en een gemiddelde kleurintensiteit.
De fraaie neus is zuiver en gelaagd. Fruitaroma’s van rijpe peer en perzik. Daarnaast wat gerookte amandel en bijenwas. Ook wat florale tonen van gele bloemen.
Licht vettig in de mond. Zacht rijp geel fruit, blanke rozijnen en bloemenhoning. Een wit pepertje en een elegant bittertje van walnoten. Een fijne hint van zoutige mineralen loopt door het smaakpalet en dat geeft complexiteit.

Nativ is sterk in volle, zwoele en verleidelijke wijnen. Zowel in rood als in wit. Deze Greco di Tufo voldoet geheel aan die typering. Een vrij krachtige en ronde wijn die best wat fris geserveerd kan en mag worden. Slimme keuze!

Score voor de Vico Storto Greco di Tufo 2019 van Nativ: 15,5 punten.

De wijnen van Nativ zijn o.a. verkrijgbaar bij de Wijnbeurs en worden daar vaak geleverd in mooie geschenkkisten, in dit geval de “kroonjuwelenkist”. Een losse fles van deze wijn kost u ongeveer 12-14 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *