Nativ Taurasi 2010, stevige zuren en een robuuste smaak.

Tijd voor een nieuwe proefsessie van de Taurasi uit het oogstjaar 2010, van het bekende huis Nativ.

Het wijnhuis Nativ is opgericht in 2008. De bekende wijnmaker Marco Ecolino zwaait hier de scepter. Ercolino heeft eerder gewerkt bij het bekende wijnhuis Feudi di San Gregorio. Nativ is gelegen in de Zuid-Italiaanse regio Campanië. Het wijnhuis bezit in totaal zo’n 14-15 hectare aan wijngaarden in de streek Irpania, tussen de plaatsen Paternopoli en Taurasi, De meeste wijngaarden liggen op een flinke hoogte van zo’n 500 à 600 meter boven het zeeniveau. De mineraalrijke, vulkanische bodem in het Zuid-Italiaanse Campanië en het gebruik van inheemse druivenrassen creëren mogelijkheden tot het maken van kwaliteitswijnen.

Deze Taurasi is voor 100 procent gemaakt van de Aglianico druif. Ik heb de wijn al eens eerder geproefd, de recensie kun je HIER nalezen. Een recensie die stamt uit januari 2015, dus ik vond het wel weer eens tijd om een fles te openen…

Nativ Taurasi 2010

Donker granaatrood van kleur. Helder. Vol tot in de rand met een bijna maximale kleurintensiteit.
Een neus die lichtelijk ingetogen overkomt. Fruitaroma’s van zwarte kersen. Herfstige geuren van paddenstoelen en natte aarde. Iets rokerig. Ik ruik ook wat lijmachtige geuren.
In de mond vol en kruidig. Iets drogend op de tong. Kruidnagel, zwarte peper, vanille, ontbijtkoek en oosterse kruiden. Een beetje ruw mondgevoel. Wat opvalt zijn de stevige zuren. Die zuren geven veel frisheid aan de flinke kruidigheid in de smaak.

Een Taurasi met veel frisheid in de smaak. Als ik mijn recensie van 6 jaar gelden er op nalees, dan valt op dat ik indertijd deze wijn veel toegankelijker en zachter vond overkomen. De wijn zit kennelijk op dit moment in een andere fase van ontwikkeling. Ik heb echter niet het idee dat hij over de top is. Helaas heb ik geen fles meer om over een paar jaar nog eens te proeven…

Score voor de Taurasi 2010 van Nativ: 16 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *