Nativ Taurasi 2010, DOCG, Campanië, Italië

Nativ

Taurasi: de Barolo van ’t zuiden. Toch is dit een wijn met een eigen karakter.


Het wijngoed Nativ werd in 2008 opgericht door Mario Ercolino en ligt in de Zuid-Italiaanse regio Campanië, in het plaatsje Paternopoli. Ondanks dat het wijnhuis nog niet zo lang bestaat is Mario geen onervaren iemand in de Italiaanse wijnwereld, hij heeft onder andere als wijnmaker bij het bekende wijnhuis Feudi di San Gregorio veel kennis opgedaan.

Het wijnhuis Nativ bezit 14 hectare in de diverse heuvels van de Irpinia streek. De meeste wijngaarden zijn zeer hoog gelegen, maar liefst tussen de 500 en 600 meter boven zeeniveau. Hier maakt men op de mineraalrijke en vulkanische bodem van de zwarte kwaliteitsdruif Aglianico krachtige en rijke bewaarwijnen. Zo ook deze DOCG Taurasi, van 100 jaar oude stokken.

Deze Nativ Taurasi is gekocht bij de Wijnbeurs (zie de banner links!). Echter, deze wijn van Nativ zie ik op dit moment niet in het assortiment terug, wel de iets duurdere Eremo San Quirico van Nativ. Die wijn komt ook nog op de proeftafel!
De adviesprijs van deze Taurasi ligt zo rond de 20 euro.

Nativ Taurasi

Nativ Taurasi 2010

Een zeer diepe, donkerrode kleur. Geconcentreerd. Vol en purperrood in de rand. Een olieachtige viscositeit: hangt in het glas.
Een open neus. Confiture van bessen en bramen. Aards, bosgrond. Mint, eucalypthus, leer en iets tabak. Licht gestoofd. Complex.
Ook op de tong complexiteit. Daarnaast ook glad en verleidelijk. Koffie, ontbijtkoek, cacao, vanille. Tannines die zo zacht zijn als roomboter. Iets peper, vettige bramen, zoethout en zwarte olijven. Goed breed en vol.
Prachtige, nu al toegankelijke wijn. Kracht en elegantie in één glas.

Totaal 17,4 punten.
Drinken nu tot 2022.

Ed
Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via mail, facebook, twitter of google+!