Nativ Suadens Rosso 2019, weelderig en robuust

De wijnen van Nativ uit Campanië zie ik graag op de proeftafel staan. Deze Suadens Rosso is hier geen uitzondering op.

Wijnmaker Mario Ercolino van het wijnhuis Nativ gelegen in de Zuid-Italiaanse regio Campanië, maakt sinds 2008 wijnen. Het wijnhuis bezit in totaal ongeveer 15 hectare aan wijngaarden verspreid op de heuvels in het Irpinia district tussen Paternopoli en Taurasi. De meeste wijngaarden liggen zo’n 500 à 600 meter boven het zeeniveau.
Nativ werkt vooral met inheemse rassen zoals Fiano, Aglianico, Greco di Tufo en Falanghina.

Deze Suadens Rosso is een assemblage van drie inheemse rassen, te weten Aglianico, Sciascinoso en Piedirosso.  Elk voor 1/3 deel. De wijn heeft voor een periode van 6 maanden in barriques gerijpt. De wijn is, zoals gebruikelijk bij Nativ, gebotteld in een zware fles met een diepe ziel. De herkomstbenaming luidt IGP (Indicazione Geografica Protetta) Campania Rosso.

Verschillende wijnen van Nativ zijn verkrijgbaar bij de Wijnbeurs. Deze Suadens Rosso wordt geleverd in een luxe houten kistje (6 flessen) met opdruk.

Nativ Suadens Rosso 2019

Donker robijnrood van kleur met een intensiteit van 4 uit 5. In de rand iets bruinrood.
De neus komt, na enig walsen, vrij intens over. Gekonfijte kersen, bramen, vanille, karamel, menthol en natte zwarte aarde.
Drogend op de tong. Tanninerijk. Toch ook wel wat romig in de mond. Een breed scala aan smaakimpressies: mokka, karamel, cacao, zwarte peper, kardemom, vanille, salmiak en teer. Fruit van zoete zwarte bessen en kersen. Iets ijzerig op de achtergrond. Vrij krachtig en redelijk vol van smaak.

De naam Suadens doet vermoeden dat we met een fluwelige wijn te maken hebben, maar dat is niet echt het geval. De aanwezige tannine zorgt voor de nodige stevigheid. Robuust rood uit het vulkanische Campanië. De wijn heeft enig bewaarpotentieel.

Score voor de Nativ Suadens Rosso 2019; 16,2 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *