Nativ Suadens Bianco en Rosso, een greep uit de droomkist

Ik proef een witte en een rode wijn uit de “droomkist” van het Zuid-Italiaanse huis Nativ.

Het wijnhuis Nativ is opgericht in 2008. De bekende wijnmaker Marco Ecolino zwaait hier de scepter. Ercolino heeft eerder gewerkt bij het bekende wijnhuis Feudi di San Gregorio. Nativ is gelegen in de Zuid-Italiaanse regio Campanië. Het wijnhuis bezit in totaal zo’n 14-15 hectare aan wijngaarden in de streek Irpania, tussen de plaatsen Paternopoli en Taurasi, De meeste wijngaarden liggen op een flinke hoogte van zo’n 500 à 600 meter boven het zeeniveau. De mineraalrijke, vulkanische bodem in het Zuid-Italiaanse Campanië en het gebruik van inheemse druivenrassen creëren mogelijkheden tot het maken van kwaliteitswijnen.

Uiteraard is de Aglianico druif ruim vertegenwoordigd in de wijnen van Nativ. Maar ook andere inheemse rassen (Nativ betekent inheems) zoals de Sciascinoso, Piedirosso, Fiano, Greco, Falanghina worden verbouwd en daarmee worden de wijnen uit de “Suadens” serie gemaakt. De term Suadens verwijst naar zacht/lieflijk. De wijnen van Nativ zijn gebotteld in zware flessen met een diepe ziel en voorzien van een fraai etiket.

Nativ Suadens Bianco 2019 IGT Campania Bianco

De Suadens Bianco is gemaakt uit een blend van de rassen Fiano, Greco en Falanghina, ieder voor een derde deel. Volgens info van de producent heeft deze Bianco naast rijping in roestvrijstalen tanks een korte houtrijping in barriques ondergaan.
Proefnotitie:
Helder, wat bleekgeel van kleur met een groene tint erin.
Een neus die rijk is aan verschillende aroma’s. Fruit van perzik en abrikozen. Rabarber, pepermunt, iets buxus en anijs. Ook licht rokerig wat doet denken aan vuursteen. Een breed bouquet.
Op de tong zuiver, rond en soepel. Rijp citrusfruit (limoen), peer, sinaasappelschillen en gele grapefruit. Fijne zuren die mooi verweven zijn. Wat confiture en een klein nootachtig bittertje. Een fraaie zoet/zuur balans. Dit is een uitgesproken, karaktervolle wijn. Zeker geen 13 in een dozijn wijn.
Totaal 15,2 punten.

Nativ Suadens Rosso 2018 IGT Campania Rosso

De Suadens Rosso is gemaakt uit een blend van de rassen Aglianico, Piedirosso en Sciascinoso, ieder voor een derde deel. Deze Rosso heeft net als de Bianco een opvoeding gehad in roestvrijstalen tanks en kort in barriques.
Proefnotitie:
Een volle, dieprode intense kleur die doorloopt tot in de rand.
De neus laat fruitaroma’s zien van zwarte kersen en bessen. Ook wat rode rozen en de geur van zwarte aarde. Goed open en het komt allemaal vrij fris over.
In de mond vol, rijp en fluwelig. Honingdrop, likeurbonbons, bittere chocolade, salmiak, mokka, caramel en een pepertje. Vrij milde tannines. Gekonfijt rood fruit. Een prettig “Suadens” mondgevoel. Deze Rosso is een gulle, superverleidelijke en stevige wijn, iets romig, gelaagd en complex.
Totaal 17 punten.

Verschillende wijnen van Nativ zijn verkrijgbaar bij o.a. de Wijnbeurs. Deze Suadens wijnen maken deel uit van de zogeheten “droomkist” met zes verschillende wijnen van Nativ.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *