Nativ Rue 333 Taurasi 2016, typisch Aglianico

Ik proef de Taurasi van het bekende wijnhuis Nativ. Een wijn waarin de mooie eigenschappen van de Aglianico druif goed tot uitdrukking komen.

Het wijnhuis Nativ is opgericht in 2008. De bekende wijnmaker Marco Ercolino zwaait hier de scepter. Ercolino heeft eerder gewerkt bij het bekende wijnhuis Feudi di San Gregorio. Nativ is gelegen in de Zuid-Italiaanse regio Campanië. Het wijnhuis bezit in totaal zo’n 14-15 hectare aan wijngaarden in de streek Irpania, tussen de plaatsen Paternopoli en Taurasi, De meeste wijngaarden liggen op een flinke hoogte van zo’n 400 tot 600 meter boven het zeeniveau. De mineraalrijke, vulkanische bodem in het Zuid-Italiaanse Campanië en het gebruik van inheemse druivenrassen creëren mogelijkheden tot het maken van kwaliteitswijnen. 

Deze Taurasi, een wijn met de hoogste kwaliteitsaanduiding in Italië (DOCG), is volledig gemaakt van de Aglianico druif. Deze inheemse druif voelt zich helemaal thuis in het mediterrane klimaat van Campanië. Het oogstjaar 2016 was bovendien bijzonder goed geslaagd. De wijn heeft een rijping ondergaan in Franse eikenhouten barriques voor een periode van 24 maanden. Daarna een flesrijping ter verfijning gedurende 24 maanden. De wijn heeft 14 procent alcohol en dat is vrij normaal voor dit soort wijnen.

Verschillende wijnen van Nativ zijn al eerder op deze site verschenen. Met de zoekfunctie kunt u er een aantal vinden.
De wijnen van Nativ zijn verkrijgbaar bij de Wijnbeurs en worden vaak geleverd in mooie geschenkkisten. Ik betaalde destijds € 14,99 voor deze fles, een scherpe prijs én medaille waardig. Momenteel is de jaargang 2017 verkrijgbaar voor de prijs van € 15,99.

Nativ Rue 333 Taurasi 2016

Een geconcentreerde, donkerrode kleur. In de rand zie ik een iets bruinrode tint.
De neus is open en aromatisch. Karamel, gestoofd fruit en paddenstoelen. Rijpe kersen en zwarte bessen. Oud hout en leer.
Iets drogend en ruw op de tong. Vanille, salmiak, zoethout en zoute drop. Zwarte peper en specerijen. Een forse houtsmaak, maar niet overmatig. Aards. Uitgesproken, stevig en krachtig.

Mediterrane, volle en kruidige wijn met de typerende Aglianico geuren en smaken. Mooie karaktervolle Taurasi van Nativ, goed gemaakt!

Score voor de Rue 333 Taurasi 2016 van Nativ: 16,8 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *