Nativ Fiano di Avellino 2019, een fijne en rijke witte wijn

Een wijn van het huis Nativ, gemaakt van een oeroud inheems druivenras: Fiano di Avellino.

Nativ is gelegen in de Zuid-Italiaanse regio Campanië en laat dat nu dé regio zijn waar de herkomst van de Fiano ligt. De meeste wijngaarden van Nativ liggen op een flinke hoogte, tussen de 400 en 600 meter boven het zeeniveau. Op de mineraalrijke, vulkanische bodem in het Zuid-Italiaanse Campanië voelt de Fiano zich helemaal thuis. 

Deze “Fontana del Sambuco” is volledig gemaakt uit de Fiano druif. De wijn heeft de hoogste aanduiding voor het kwaliteitsniveau, namelijk Denominazione di Origine Controllata e Garantita, oftewel DOCG. Deze Fiano di Avellino is opgevoed in stalen tanks.

De wijnen van Nativ zijn o.a. verkrijgbaar bij de Wijnbeurs en worden vaak geleverd in mooie geschenkkisten, in dit geval de zogeheten “kroonjuwelenkist”. Een losse fles van deze wijn kost u ongeveer 12-14 euro.

Nativ Fontana del Sambuco Fiano di Avellino 2019

Licht strogeel en helder in het glas met een kleurintensiteit die iets onder het gemiddelde ligt.
In de neus aroma’s van perzik, mirabellen en ananas. Fris en zuiver, met wat tonen van natte kalk.
Zacht en licht romig op de tong. Het gele fruit van de neus zet zich door in de smaak, aangevuld met peercompote, marmelade, walnoot en honing. Sappig met medium hoge, ronde zuren. Een restzoetje. Lichtvoetig en toch gelaagd.

Zeer fijne wijn van Nativ. Wijnen van de Fiano druif behoren inmiddels tot één van mijn favorieten. Deze is fris en vol, maar niet mollig. Rijk wit met een goed balans. Mooie Fiano!

Score voor deze Fiano di Avellino van Nativ: 15,7 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *