Nativ Eremo San Quirico 2017, een fluwelen reus

Het uiterlijk zegt niet alles, maar deze fles en etiket van het Italiaanse wijnhuis Nativ zijn wel indrukwekkend. Nu de inhoud nog…

Het wijnhuis Nativ is opgericht in 2008. De bekende wijnmaker Marco Ecolino zwaait hier de scepter. Ercolino heeft eerder gewerkt bij het bekende wijnhuis Feudi di San Gregorio. Nativ is gelegen in de Zuid-Italiaanse regio Campanië. Het wijnhuis bezit in totaal zo’n 14-15 hectare aan wijngaarden in de streek Irpania, tussen de plaatsen Paternopoli en Taurasi, De meeste wijngaarden liggen op een flinke hoogte van zo’n 500 à 600 meter boven het zeeniveau. De mineraalrijke, vulkanische bodem in de Zuid-Italiaanse regio Campanië en het gebruik van inheemse druivenrassen creëren mogelijkheden tot het maken van kwaliteitswijnen.

Ik heb al meerdere wijnen in verschillende uitvoeringen geproefd van Nativ en iedere keer verheug ik mij erop een fles open te maken. Ze verrassen mij vaak met een gelaagde, fluwelige en krachtige smaak. De Eremo San Quirico van Nativ is gemaakt van de Aglianico druif. De stokken zijn maar liefs 200 jaar oud en de wijn heeft een houtrijping meegekregen van 18 maanden in barriques van Frans eiken. De wijn is gebotteld in een zeer zware fles met een diepe ziel. Het etiket vind ik stijlvol en opvallend. Maar wat zit er onder de kurk?

Nativ Eremo San Quirico 2017

Donker granaatrood. De kleurintensiteit is 4 op een schaal van 5. Geconcentreerd. Iets purperrood in de rand.
Een open neus vol met fruitaroma’s van zwarte kersen. Verder geuren van munt, tijm, koffiebonen, karamel en vanille. Een vleugje bosgrond maakt het bouquet compleet.
In de mond vol met vrij milde tannines en fijne, frisse zuren. Salmiak, chocolade, cacao, mokka en een beetje zwarte peper. Kruidig, gelaagd en iets drogend op de tong. Een mollig en intens rijk en zalvend mondgevoel.

Prachtige wijn van Nativ! Toegankelijk, rond, verfijnd, complex en (zoals gewoonlijk) wulps en superverleidelijk. Een fluwelen reus uit Campanië.

Score voor de Eremo San Quirico 2017 van Nativ: 17,4 punten.

Verschillende wijnen van Nativ zijn te koop bij de Wijnbeurs. Een mooie kist van 6 flessen Eremo San Quirico kost “normaal” 133 euro, maar de Wijnbeurs wil de kist zo nu en dan in de aanbieding zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *