Nativ Blu Onice 2017, vol en verleidelijk rood uit Campanië

Het Italiaanse wijnhuis Nativ heeft vele verschillende cuvées. Ik proef ditmaal de rode Blu Onice.

Het wijnhuis Nativ is opgericht in 2008. De bekende wijnmaker Marco Ercolino zwaait hier de scepter. Ercolino heeft eerder gewerkt bij het bekende wijnhuis Feudi di San Gregorio. Nativ is gelegen in de Zuid-Italiaanse regio Campanië. Het wijnhuis bezit in totaal zo’n 14-15 hectare aan wijngaarden in de streek Irpania, tussen de plaatsen Paternopoli en Taurasi, De meeste wijngaarden liggen op een flinke hoogte van zo’n 400 tot 600 meter boven het zeeniveau. De mineraalrijke, vulkanische bodem in het Zuid-Italiaanse Campanië en het gebruik van inheemse druivenrassen creëren mogelijkheden tot het maken van kwaliteitswijnen. En dat is wat Nativ dan ook laat zien.

Deze wijn heet Blu Onice omdat de wijngaard op een rotsachtige bodem ligt, op zo’n 420 meter hoogte, naast een oude onyxgrot in de buurt van het plaatsje Gesualdo. Blu Onice is voor 100 procent gemaakt van met de hand geplukte Aglianico druiven. De wijn heeft een houtopvoeding meegekregen van 14 maanden op nieuwe barriques van frans eiken. Blu Onice is gebotteld in een zware fles met diepe ziel, zoals we dat van Nativ gewend zijn.

Nativ Blu Onice 2017

Een geconcentreerde diepdonkerrode kleur. Vol doorlopend tot in de rand.
De neus komt in eerste instantie wat muffig over, wat na enig losschudden gelukkig vervliegt. Wat overblijft zijn fruitaroma’s van zwarte kersen, bessen, koffiebonen en een snifje aceton. Wat natte zwarte aarde. Toch komt de neus, ook na het overgieten in een wijde karaf, wat terughoudend over.
Fluwelige tannines op de tong. Cacao, bittere chocolade, zwarte peper, zoethout, tuttifrutti, specerijen en salmiak. De zuren zijn vrij mild, geven een lichte frisheid en zijn goed geïntegreerd. Beetje “prikkend” zoutig in de smaak en iets alcoholisch in de afdronk.

Blu Onice is vol, zwoel en verleidelijk van smaak, dé stijl waar Nativ bekend om staat. De neus valt helaas iets tegen in het geheel, ondanks het karafferen. Al met al is dit natuurlijk wel een mooie wijn uit Campanië.

Score voor de Blu Onice 2017 van Nativ: 16,3 punten.

De wijnen van Nativ zijn verkrijgbaar bij de Wijnbeurs en worden vaak geleverd in mooie geschenkkisten. Prijsindicatie: een kist van 6 flessen Blu Onice kost u 120 euro.

Een gedachte over “Nativ Blu Onice 2017, vol en verleidelijk rood uit Campanië”

  1. Hoi,

    Ik lees de proefnotitie van de Blu Onice en kan me geheel niet vinden in jullie beoordeling. Smaken verschillen maar dit komt naar mijn mening nog niet met vol en zeker niet verleidelijk overeen. Kwam bijna nep, chemisch over. Iets wat ik later in de beoordeling op Wijnbeurs.nl ook terug lees van andere wijndrinkers.
    Gelukkig heb ik niet de hoofdprijs voor een kistje van deze wijn betaald maar ik vond deze ontzettend vlak, totaal niet overeenkomen met de Aglicanico karakteristieken. Dit was voor mij één van de grootste tegenvallers die ik afgelopen jaar geproefd heb. Maar zoals gezegd, smaken verschillen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *