Moulin de Chauvigné 2016, AC Savennières, Loire, Frankrijk

Moulin de Chauvigné 2016 heeft in 2017 een mooie medaille gewonnen bij Interloire 2017… een GOUDEN welteverstaan…

Medailles van andere professionele wijnproeforganisaties doen mij niet zoveel. Waarom niet? Nou, ik zal het u vertellen.

Meestal weet je namelijk niet hoe precies de wijnen beoordeeld zijn en hoe de medailles tot stand komen. Bij Wijngekken.nl is het duidelijk: is er sprake van een kwalitatief goede wijn en de wijn heeft ook nog eens een hele leuke prijs (lees: laag) dan komt de wijn in aanmerking voor een Wijngekkenmedaille. Kijk maar eens HIER voor de beste en de meest koopwaardige geproefde wijnen van de laatste tijd.

Op Wijnkennis.be lees ik het volgende over deze appelation: De appellatie Savennières bevindt zich aan de oevers van de Loire, aan de benedenloop, meer bepaald ter hoogte van Angers.
Eigenlijk houdt Savennières veel van discretie. Toch is het de onbetwiste wijnparel van de rechteroever van de Loire. De wijngaarden zijn gericht op het zuidwesten, en liggen stroomafwaarts van de samenvloeiing met de Maine. Ze bevinden zich op vier prachtige hellingen, op een smalle strook tussen het noordelijk gelegen Epiré en het westelijk gelegen La Possonnerie. De gemeente Savennières ligt pal in het midden van die strook.

Verkrijgbaar bij de betere wijnwinkels (o.a. HIER) voor een prijs van om en nabij de € 15,70.

Laat de wijn spreken…

Moulin de Chauvigné 2016

De kleur van deze Moulin de Chauvigne 2016 is mooi geel/witgoud over de tong. Mooie witgouden fonkeling in de rand. Verder kraakhelder en loepzuiver. (2,7)
In de neus zacht en met genoeg fruitindrukken, zoals perzik, mango en peer. Ook wat kool. Complex en mooie in balans. Neus komt redelijk los. (4,0)
Op de tong zeer smaakvol. Heerlijk perzikfruit met exotisch- en witfruit (mango en peer). Sappig en elegant. Zachte elegante zuren die het wel fris houden, maar niet in de weg zitten. Het sappige licht zoetige fruit in combinatie met de zachte frisse zuren maken het dat dit een complexe wijn is. Goed op de mid-palate, breedte en diepte. Een sappige elegante brede afdronk maakt het feestje compleet. Mooi! (7,0)
Een mooie Loirewijn gemaakt van de Chenindruif. Een wijn waar selectie het toverwoord is geweest en dat is terug te proeven in deze wijn. Sappig, smaakvol in balans en complex…(2,4)

Dit soort wijnen kan u alleen tegenkomen bij de wijnspecialist, want die durft dit soort wijnen te verkopen. En wie koopt nu deze wijnen? Wijnliefhebbers die dit soort wijnen kunnen waarderen. 16,1 punten verdient deze wijn en nu heerlijk drinkbaar en houdbaar : een paar jaartjes.

#wijn #proefrecensie #Chenin #Loire #wijnliefhebber #Frankrijk #wine #tastingnote #wittewijn