Mosaico di Sole 2018, een lieflijke wijn van de Arneis druif

Van het huis Francesco Scanavino komt deze fraaie witte wijn uit de Roero, gemaakt van de Arneis druif.

Het wijnhuis Francesco Scanavino in Piemonte

Het wijnhuis Francesco Scanavino is te vinden in de regio Piemonte, in het plaatsje Cossano Belbo, provincie Cuneo. Wijnmaker Angelo Torrielli zwaait hier de scepter. Het huis heeft wijngaarden in Langhe, Roero en Monferrato. Voor de wijnen wordt gebruik gemaakt van diverse druivenrassen: Chardonnay en Pinot Noir voor een mousserende wijn genaamd Diamant Blanc, Arneis voor wit uit Roero, Barbera, Nebbiolo, Cabernet Sauvignon en Dolcetto voor rosé en rode wijnen en tenslotte de Moscato Bianco voor een dessertwijn.

Arneis: de kleine moeilijke

Arneis betekent letterlijk: de “kleine moeilijke/lastige”. Een druif die lastig te verbouwen is, gevoelig is voor schimmel en een laag rendement heeft. Dat verklaart ook waarom de druif, begin jaren zeventig van de vorige eeuw, bijna uitgestorven was. Een groep Barolo producenten heeft de druif echter weer nieuw leven in geblazen. Arneis is aangeplant in het Roero- en Langhe gebied. De meeste producenten passen geen houtopvoeding toe bij wijnen gemaakt van de Arneis. De druif heeft een relatief lage zuurgraad en is redelijk aromatisch. Arneis wordt ook wel de “witte Nebbiolo” genoemd.

Deze Mosaico di Sole is volledig gemaakt van de Arneis. Persoonlijk ben ik wel een fan (geworden) van deze druif. Er komen wijnen uit voort met een volle en toch slanke smaak, een aangename zuurgraad en een nootachtig karakter. De neus is vaak rijkelijk voorzien van verschillende fruitaroma’s.
Deze wijn is opgevoed in stalen tanks. Het alcoholpercentage is 13,5 procent.

Wienaldi Wines is een wijn(web)shop die gespecialiseerd is in mooie, aparte wijnen uit diverse regio’s van wijnland Italië. In het assortiment van Wienaldi Wines zijn 6 verschillende wijnen te vinden van Francesco Scanvino. Als je eens wat anders zoekt dan de bekende namen en druivenrassen, dan ben je bij Wienaldi Wines aan het goede adres!

Mosaico di Sole 2018 Roero Arneis

Een heldere, licht strogele kleur met groene tinten. De intensiteit van de kleur is 1,5 uit 5. Iets pétillant tijdens het inschenken.
Een geurige en open neus, zoals het een Arneis betaamt. Tropisch fruit (meloen/banaan) en rijpe peer. Fris en iets floraal. De aroma’s vliegen je glas uit!
In de mond sappig, rond en iets romig. Fruitsmaken van ananas en limoen. Fluwelig zacht gekonfijt geel fruit. Een fijn “Arneis bittertje” wat doet denken aan amandelen. Mineralen. Redelijk vol van body.

Mosiaco di Sole is een lieflijke wijn met een soepel en slank smaakpalet, waarin zich veel (geel) fruit bevindt. Deze Arneis laat bij mij een uitstekende indruk achter. Een wijn waar ik happy van wordt!

Een uitstekende score voor de Arneis van Francesco Scanavino: 15,5 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wienaldiwines #roero #piemonte #arneis #italiaansewijn