Morgon 2011, Georges Duboeuf 2011, Beaujolais, Frankrijk

Morgon, Georges duboeuf, Beaujolais Grand CruDuboeuf is een van de vooraanstaande wijnmakers uit de Beaujolais.

Zeg je groot in de Beaujolais, dan bedoelen ze Duboeuf. 2,5 Miljoen dozen of kisten wijn worden er door deze wijnmaker en zijn personeel gemaakt. Uiteraard kan Duboeuf het niet alleen. Hij is ook de uitvinder van de Beaujolais Nouveau, de snel opdronk zijnde wijn die alleen maar fruittonen heeft en over een zeer beperkte levensduur beschikt.

Jammer genoeg is Beaujolais Nouveau niet meer zo populair in Nederland. In de hoogtijdagen werden er miljoenen flessen van verkocht.

Deze Morgon is één Cru de Beaujolais, een cru van één van de 10 dorpen waar ze deze wijn mogen maken. Morgon is een van die dorpen. Het is ook een van de meest stevige wijnen uit de Beaujolais, van granietgronden waar de Gamay Noir a jus Blanc groeit. Het is ook één van de gebieden, waar men door de plantmethode, handmatig moeten oogsten.

Deze Morgon is te koop bij de Mitra Slijterijen voor € 10,99.

 

Geproefd

Morgon 2011, Georges Duboeuf 2011, Cru de Beaujolais, Frankrijk

Kleur: helder, oud purperrood, wat dun magenta in de rand

Neus: veel kersen en rood fruit. Medium vol en -diep

Smaak: veel kersenfruit ook in de smaak. Wat aardse tonen, champignon met zoete framboos en pittige zuren. De smaak is goed vol met een brede afdronk

Conclusie: pittige en stevige beaujolais. Vergeet dus de gewone AOP of zelfs de nouveau, dit heeft kracht, stevige zuren en rijp fruit.

X ½ ster / totaal 12,9 punten

Martin Reageren? Mail naar me.

Je kan ons volgen via facebooktwitter of google+!