Montione 2019 van Conti Faina, een aparte blend uit het hart van Italië

Deze Montione van het huis Conti Faina komt uit Umbrië , het hart van Italië. De druivenrassen in deze wijn zijn echter zeker niet inheems.

De Agriturismo Tenuta Conti Faina ligt dichtbij de prachtige stad Todi in Umbrië. De graven Sebastiano en Alessandro Faina van Civitella dé Conti hebben het gebouwencomplex in feite verkregen van een 11e-eeuwse benedictijnenabdij. Het complex is eigendom van de familie Faina sinds 1884. De Agriturismo  wordt nu beheerd door de dochter van graaf Sebastiano, Angelica, en haar echtgenoot Stefano. Het landgoed van 415 hectare bevat appartementen, kamers, een zwembad en uiteraard wijngaarden, walnootboomgaarden, olijfgaarden en akkerland.

Montione is een witte wijn waarvan de wijngaarden liggen bij de plaats Collelungo di San Venanzo, op een hoogte van 300 tot 500 meter boven zeeniveau. De wijngaarden vallen onder het wijngebied Marciano. En dan kom ik bij de opmerkelijke samenstelling van de Montione. Deze wijn is een blend van Sauvignon Blanc en Pinot Nero (Pinot Noir), ieder voor 50 procent. Heel bijzonder. De (eerste) gisting vindt plaats onder een gecontroleerde temperatuur van 16 graden Celsius. De rijping van de Montione vindt plaats in stalen vaten gedurende 8 maanden onder lage temperatuur. Na het bottelen krijgt de wijn minimaal 2 maanden rust op de fles voordat hij op de markt verschijnt. Het alcoholpercentage is 13 procent.

Umbriawijn.nl is de verkoper van de Montione. Deze wijn(web)shop heeft een uitgebreid assortiment van meer dan 80 wijnen uit de regio Umbrië. Daarnaast kunt u ook terecht voor andere delicatessen uit Umbrië, zoals olijfolie, truffel producten, risotto, pasta, balsamico etc. Een echte “Umbrië” specialist dus!
Een fles Montione wisselt van eigenaar voor de prijs van € 10,95.

Montione 2019 van Conti Faina

Een heldere, wat bleekgele kleur met een groene tint erin. De intensiteit van de kleur is iets onder het gemiddelde.
De neus is redelijk open, maar geeft wel wat vluchtige, iets “groene” aroma’s. Buxus, ananas en gele appels. Een nat grasveld. De invloed van de Sauvignon Blanc is onmiskenbaar aanwezig.
In de mond opwekkende, licht crispy zuren, die niet overheersen en zorgen voor wat prikkeling op de tong. “Spritzig” zouden onze oosterburen zeggen. Kruisbes, gele appel en lychee. Vrij slank qua body, sappig, fris en licht kruidig.

Sprankelende frisse witte wijn gemaakt van een opmerkelijke blend van druivenrassen. Het karakter van de Sauvignon Blanc komt duidelijk naar voren in deze Montione. Toch wordt het uitgesproken karakter van de Sauvignon Blanc enigszins getemperd door de Pinot Nero en dat levert een fraaie wijn op!

Een goede score voor de Montione: 14,5 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #umbriawijn #umbrie #italiaansewijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *