Montenibbio 2015 van Tenuta Vitalonga, gastronomische rode wijn uit Umbrië

Vitalonga Montenibbio
Geen vakantie “misleiding”: deze Montenibbio van Tenuta Vitalonga is, eenmaal thuis geproefd, nog steeds een wijn waar ik van onder de indruk ben.

Op vakantie smaakt alles beter?

Mijn “wijn-entree” in Umbrië, afgelopen juni in het vakantieverblijf Podere del Buongustaio, was een beste. Op de eerste avond presenteerde gastvrouw Adje Middelbeek deze Montenibbio van Tenuta Vitalonga, samen met een heerlijk diner. Ik was gelijk onder de indruk, zowel van het eten als van de wijn.
Logisch gevolg van dit alles was, dat er aan het einde van de vakantie wat flessen van deze wijn mee naar huis gingen. Eenmaal thuis, heb ik de wijn in alle rust nog eens opengetrokken om vervolgens vast te moeten stellen dat mijn enthousiasme destijds niet was beïnvloedt door de schitterende omgeving van het groene hart van Italië, zoals Umbrië ook wel genoemd wordt. Ik maak u dan ook graag deelgenoot van mijn proefsessie “a casa”.

Tenuta Vitalonga

Montenibbio is een wijn afkomstig van de producent Tenuta Vitalonga in de omgeving van het plaatsje Ficulle in Umbrië. Vitalonga produceert rode, rosé en witte wijnen. De aangeplante druivenrassen in de wijngaarden van Vitalonga zijn divers; naast de Italiaanse Montepulciano en Sangiovese staat er ook Merlot, Cabernet Sauvignon en Chardonnay.
Vitalonga is sinds 2018 biologisch gecertificeerd.

Montenibbio nader verklaard

De naam van deze wijn verwijst naar de berg (Monte) van de wouw. Nibbio betekent wouw, echter op het etiket zie ik een adelaar afgebeeld. Beide zijn roofvogels, laat ik het daar maar op houden. De druivenstokken bevinden zich op de hellingen van deze berg, op een hoogte van ruim 400 meter, in het gebied rond Ficulle.

Montenibbio is een cuvée uit de druivenrassen Merlot en Sangiovese. De verhoudingen zijn mij niet bekend. Er heeft 9 maanden houtlagering op Frans eiken barriques plaatsgevonden. Het alcoholpercentage is 14 procent.

De wijnen van Tenuta Vitalonga zijn in Nederland bij verschillende wijn(web)winkels verkrijgbaar.

Vitalonga Montenibbio

Montenibbio 2015 van Tenuta Vitalonga, IGT Umbria

Een donkere robijnrode kleur. Helder en bruinrood uitlopend in de rand. De intensiteit is 4 uit 5 voor rood. Ik zie mooie hangende tranen in het glas.
De neus opent iets muf, wat later wegtrekt. Gelukkig maar, want er ontvouwt zich iets moois. Fruitaroma’s van bramen en bosbessen. Iets paprika, menthol, gebrande noten, bosgrond en natte kalksteen. Wat zuivel. Open, intens en prikkelend.
Een wat stroperig mondgevoel in de eerste aanzet. Kruidig, salmiak, zout en zoethout. Zwarte bramen, gestoofd fruit, houtskool, teer en zwarte peper. Donkere aarde. Zoete en zoute smaken voeren een mooi gevecht in deze wijn. De aanwezigheid van redelijk wat tannine is merkbaar op de tong. De zuren zijn echter mild. Een gerijpte smaak, krachtig, mals en vlezig. Een kruidige, warme afdronk maakt het af en doet je verlangen naar meer.

Wat een indrukwekkende wijn is dit! Gastronomisch en verleidelijk met samengebalde kracht. Het heeft een pure en iets boerse (lees:ongepolijste) smaak. Een wijn waarbij ik meteen denk aan gerechten met wild als ideale begeleider.
Ik heb 15 euro neergeteld voor deze Montenibbio en daarvoor heb je een fantastische wijn, die hiermee een gouden medaille verdient!

Score: 17,4 punten.

Montenibbio 2015 is nu op dronk maar kan zeker nog 10 jaar bewaard worden.
Vitalonga Montenibbio
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #vitalonga #umbria #sangiovese #merlot