Monte Tessa Pecorino 2020, lichtvoetig en soepel wit uit de Abruzzen

Pecorino is een inheems Italiaans druivenras dat vele liefhebbers kent. Ik proef een wijn van die druif, gemaakt door het wijnbedrijf dat luistert naar de naam Monte Tessa.

In de afgelopen maand november proefde ik van Monte Tessa de rode Appassimento. Een wijn die goed in de smaak viel. Ditmaal proef ik een witte wijn, gemaakt van de Pecorino druif. De druiven van deze wijn zijn afkomstig van wijngaarden in de IGT (Indicazione Geografica Tipica) Terre di Chieti, een gebied in het zuiden van de regio Abruzzen.

De Pecorino is een witte druif die veel voorkomt in de regio Abruzzen en de Marken. Maar ook in Toscane, Umbrië en Lazio is de druif te vinden. Wijnen van dit ras winnen, door hun aparte karakter, aan populariteit.
De Pecorino van Monte Tessa rijpt aan het einde van de fermentatie, na scheiding van het ruwe bezinksel, gedurende 3 maanden op het fijne bezinksel. Daarna wordt de wijn gestabiliseerd en gebotteld. Vervolgens vindt er een korte flesrijping plaats van 30-40 dagen alvorens de wijn op de markt wordt gebracht. Alcoholgehalte is 12,5 procent en om een fles te openen heeft u een kurkentrekker nodig.

Deze Pecorino en andere wijnen van Monte Tessa zijn te vinden in de schappen van supermarktketen Plus. Een fles van deze wijn gaat mee naar huis voor de prijs van € 5,99.

Monte Tessa Pecorino 2020

Een heldere, licht strogele kleur met een groene tint erin.
De neus is fris en zuiver, met daarbij de kanttekening dat de geuren moeilijk loskomen. Ook na enig walsen komt er niet veel los. Wat ik wel ruik zijn aangename fruitaroma’s van ananas en gele appels.
Vrij zacht en rond in de mond met een lichte romigheid. Een nootachtig bittertje, een wit pepertje en iets muskaat. De smaak van een net niet rijpe peer en sinaasappelschillen. Jong en levendig van smaak. Minpuntje: de wijn heeft wat weinig lengte en is enigszins kort in de afdronk. Tja, wat kan en mag je verwachten voor deze prijs?

Een lichtvoetige en soepele Pecorino van Monte Tessa met een goede doordrinkfactor.

Score voor deze Monte Tessa Pecorino uit 2020: 12,2 punten.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *