Monte Tessa Appassimento Edizione 2018, vol en rijk

Een rode wijn waarin je de appassimento techniek goed in proeft is deze Edizione van Monte Tessa.

Deze wijn komt van het huis Monte Tessa in Puglia, Zuid-Italië. Vorig jaar heb ik al de “gewone” Appassimento geproefd. Nu staat de Edizione klaar. Het verschil tussen beide wijnen zit vooral in het feit dat deze Edizione een houtopvoeding heeft meegekregen. De gebruikte druivenrassen zijn: 40 procent Nero di Troia, 30 procent Primitivo en 30 procent Merlot. De leeftijd van de druivenstokken ligt tussen de 40 en 70 jaar.

De druiven voor de Edizione zijn met de hand geplukt en in enkele lagen in geperforeerde dozen met een maximaal gewicht van 5 kg gedaan. De dozen worden gedurende 5 weken bij een gecontroleerde temperatuur en vochtigheid in de “fruttaia” geplaatst; op deze plaats zorgen enkele enzymen die al op de druiven aanwezig zijn, voor de ontwikkeling van bepaalde aromatische verbindingen en een milde droging door uitdroging. 
Daarna volgt het ontstelen, persen en 24 uur koelen van de druiven. Vervolgens een fermentatie met geselecteerde gisten. Duur van de maceratie: 15 dagen.
Na 30 dagen rijping in een inox silo volgt de houtopvoeding gedurende 12 maanden in Franse barriques van 225 liter. Tenslotte rijping op de fles gedurende 4 maanden. Deze Edizione uit 2018 heeft 15 procent alcohol.

Verschillende wijnen van Monte Tessa zijn te vinden in de schappen van supermarktketen Plus. Een fles van deze Appassimento Edizione is mee naar huis gegaan voor de prijs van € 8,99. Ik zie de Edizione echter op dit moment niet voorkomen in het assortiment van de Plus.

Monte Tessa Appassimento Edizione 2018

Een diepe, donkerrode kleur, vrij intens. In de rand wat bleek purper.
De neus opent zich goed en komt gul en wat boers over. Zoals verwacht geuren van zoet rijp fruit en bessenconfituur. Zwoel en kruidig.
In de mond rond, vrij krachtig en iets drogend. Romig en vol. Kaneel, steranijs, vanille, teer zwarte peper en zoethout. Het hoge alcoholgehalte wordt redelijk gecamoufleerd door het rijpe rode appassimento fruitgeweld. Verleidelijk zoet.

Een volle, rijke en iets fluwelige wijn waarin zuidelijke zon en gedroogde zoete druiven de boventoon voeren. De liefhebber van dit soort wijnen komt hiermee volledig aan zijn trekken.

Score voor de Monte Tessa Appassimento Edizione: 14,7 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *