Monte Tessa Appassimento 2020, rond en gepolijst rood uit Puglia

Deze Appassimento van Monte Tessa komt bij de supermarkt vandaan. Een verleidelijke rode wijn van gedroogde druiven.

Soms probeer ik wel eens wat uit. Ik loop in de supermarkt, mijn oog valt op zo’n fles en ik denk “laat ik die nou gewoon eens proberen”. In dit geval een rode wijn uit Puglia, van het huis Monte Tessa. En dat was geen beslissing waar ik spijt van kreeg.

Deze Appassimento is gemaakt van vier druivenrassen. Primitivo (30 procent), Negroamaro (20 procent), Nero di Troia (20 procent) en 20 procent Merlot. De leeftijd van de wijnstokken ligt tussen de 15 en 30 jaar. Appassimento is de naam van een techniek waarbij de (geplukte) druiven worden gedroogd. In dit geval vindt het drogen op twee momenten plaats, eerst op de druivenstok en daarna als de druiven geplukt zijn. Op de stok worden de trossen min of meer geknakt, zodat de sapstroom de tros niet kan bereiken en de zuidelijke zon de druiven naar de juiste concentratie leidt. Na de pluk vindt de droging van de druiven plaats in dozen voor een periode van 4-5 weken.

De vinificatie gaat verder met een koude inweking (maceratie) van 4 dagen. Daarna de alcoholische vergisting bij een gecontroleerde temperatuur. Tijdens de eerste twee dagen van de gisting stijgt de temperatuur tot 28-30°C, daarna daalt deze tot 22-24°C tot het einde van de alcoholische gisting. Na deze stap volgt een malolactische vergisting die plaatsvindt in inox tanks. Het alcoholpercentage is 14 procent.

De Appassimento techniek is niet iets nieuws, in de Romeinse tijd werd deze techniek al toegepast. Door het gebruik van de Appassimento techniek krijg je smaakvolle, zwoele en intense wijnen met een hoge concentratie aan fruit. Behalve in Puglia wordt deze wijnbereiding ook in andere regio’s van Italië toegepast, denk maar eens aan een Amarone della Valpolicella of een Ripasso.

Deze wijn en andere wijnen van Monte Tessa zijn te vinden in de schappen van supermarktketen Plus. Een fles van deze Appassimento gaat mee naar huis voor de prijs van € 5,99.

Monte Tessa Appassimento 2020

Helder en diep robijnrood van kleur. De intensiteit waardeer ik op 4 uit 5. In de rand kleurt de wijn purperrood.
In de neus zoete, gekonfijte kersen en rijpe zwarte bessen. De zoete geur van donker fruit confituur. Iets zuivel, wat melkzuur. Een snufje bosgrond maakt het plezierige bouquet compleet.
Een fluwelig mondgevoel door de vrij zachte en milde tannines. Bittere chocolade, vanille en honingdrop. Een rond en romig smaakpalet met veel rood fruit van de soorten die ik ook in de neus aantrof.

Een volle, maar vriendelijke en toegankelijke wijn. Wat “jammig”, gepolijst en verleidelijk van smaak. Prima prijs/kwaliteit verhouding wat goed genoeg is voor een bronzen medaille.

Score voor de Appassimento van Monte Tessa: 14,4 punten.

2 gedachten over “Monte Tessa Appassimento 2020, rond en gepolijst rood uit Puglia”

  1. Beste Pim, voor zover ik weet zitten de wijnen van Monte Tessa nog steeds in het assortiment van de Plus. Groeten, Ed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *