Monte Pelados 2021; een terroirwijn.

Monte Pelados 2021 is een wijn die wij van alentejowijnen.nl toegestuurd hebben gekregen en eerlijk gezegd heb ik deze wijn nog niet op hun website gezien. 

Ik heb ook geen idee hoeveel de wijn gaat kosten en dat maakt het op zich wat spannender. Helaas kan ik geen medailles toekennen, omdat wij de prijs en de kwaliteit koppelen en aangezien we de prijs niet weten, weet ik ook niet of deze wijn in aanmerking komt voor een medaille.

Maar dat mag de pret niet drukken, want we hebben hier te maken met een pure terroirwijn. Een wijn die naar hart en ziel is gemaakt en dat zie je, dat ruik je en dat proef je!


Lees verder na de advertentie exaro

135 ha aan wijngaard heeft het familiebedrijf Herdade da Mingorra, dat gelegen is in de warme vlaktes van Zuid-Alentejo, op korte afstand van de stad Beja.

In de wijngaarden, waar de oudste geregistreerde percelen in Baixo Alentejo te vinden zijn, vinden we typische Alentejo-druivensoorten zoals Aragonez, Trincadeira, Alicante Bouschet of Antão Vaz en ook enkele meer innovatieve variëteiten in de regio zoals Touriga Nacional, Petit Verdot, Alvarinho of Verdelho, met het oog op het produceren van wijnen van zeer hoge kwaliteit, ontworpen door wijnmaker Pedro Hipólito.

Deze wijn is een blend. De blend bestaande uit Trincadeira, Castelão en Alicante Bouschet en heeft een alcoholpercentage van 14%. Fermentatie in stalen kuipen op 26 graden C. Lange fermentatie van 15 tot 20 dagen, waardoor alles, maar dan ook ALLES uit de druiven gehaald wordt.

Laat de wijn spreken…

Monte Pelados 2021

Monte Pelados 2021 heeft een mooie volle kleur. Vol diepdonker rood over de gehele tong met een diepdonkere rand. Jong en jeugdig. De diepte is diepdonker. Prima kleur. (2,9)
Vol kersenfruit met een lichte alcoholtouch geeft de neus van deze Portugese wijn vrij. Chocolade en romigheid geven het de indruk van houtrijping, maar dat is niet het geval. Vol en kruidig. De neus komt redelijk goed los. (3,6)
Op de tong is Monte Pelados 2021 vrij sappig en barst van het kersenfruit. Nog vrij jong met genoeg tannine voor een paar jaar opslag en ontwikkeling. Ondanks de stevigheid wel mooi rond. Intens en vol. De langdurige fermentatie werpt zijn vruchten af. Kruidig en voldoende op de mid-palate. In breedte en diepte is het ruim voldoende. Licht alcoholisch, maar niet storend. De afdronk is kruidig en peperig en is breed. (5,6)

Monte Pelados 2021 uit Alentejo is een prima wijn. Jong en jeugdig en barstensvol kersenfruit en ook tannine. Geen erg droge tannine, maar best stevig. Intens in elk aspect door langdurige fermentatie. De druiven hebben al hun kracht, kleur en fruit af kunnen geven aan het sap en dat zie je, dat ruik je en dat proef je. Een terroirwijn. (2,3)

Monte Pelados 2021 verdient van mij een totaal van 14,4 punten

Drinken kan u het nu (wat lucht en wat gekoeld) en zeker een paar jaar houdbaar.

Wijngekken.nl bestaat uit wijnkenners die hun jarenlange proefervaringen en wijnopleidingen gebruiken om wijnen van wijnverkopers te recenseren voor de consument.
Dit doen wij onafhankelijk en professioneel. Publicatie volgt op de social media waar Wijngekken.nl TIENDUIZENDEN volgers heeft!
Heeft u interesse om ook uw wijnen te laten recenseren door Wijngekken.nl of wilt u meer weten over de advertentiemogelijkheden neem dan contact op met info@wijngekken.nl en wij nemen zo spoedig als mogelijk contact met u op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *