MiP Rosé Classic 2019, kwaliteitsrosé uit de Provence

MiP staat voor “Made in Provence”. En daar is geen woord van gelogen.

De zuidoostelijke hoek van Frankrijk, Provence, staat op het gebied van wijn vooral bekend om de rosé wijnen. En dat is precies het gebied waar deze rosé die nu op de proeftafel staat, vandaan komt.

MiP komt van het wijnhuis Guillaume & Virginie Philip. De wijngaarden van dit huis zijn gelegen aan de voet van de berg Sainte Victoire in de Provençaalse gemeente Puyloubier. In 2007 verwerven Virginie en Guillaume Philip het Domaine des Diables: zestien hectare steenachtige en rode kleigrond ten zuiden van Puyloubier. Sindsdien zijn de wijnen met het “MiP-concept” (of merk) een groot succes geworden en vallen ze regelmatig in de prijzen. De aanplant in de wijngaarden bestaat uit 4 blauwe druivenrassen: Syrah, Grenache, Cinsault en Cabernet Sauvignon. Verder staat ook nog de Vermentino (Rolle) aangeplant voor de productie van witte wijnen.
De percelen staan onder de invloed van verschillende winden waarvan de meest bekende de Mistral is. Die Mistral zorgt ervoor dat de ontwikkeling van de voornaamste schimmelziekten wordt onderdrukt. De wijngaarden bezitten daarnaast een microklimaat: in de nacht geniet het plateau grotendeels van de warmte die overdag in de berg wordt opgeslagen.

MiP Rosé Classic, met als herkomstbenaming Côtes de Provence, bestaat uit een blend van 60 procent Cinsault, 20 procent Syrah en 20 procent Grenache. De rosé is gevinifieerd volgens de methode “pressurage direct”, oftewel directe persing van de gekneusde druiven. Dit is de meest toegepaste methode om rosé te maken. De vergisting vindt plaats op lage temperatuur. De wijn rust na de vergisting nog op fijne droesem (sur lie) gedurende 4 maanden. Het alcoholpercentage is 12,5 procent.

De MiP wijnen zijn verkrijgbaar bij wijnwebshop Bovino. Deze MiP rosé wisselt voor de prijs van € 13,50 van eigenaar.

MiP Rosé Classic 2019

Een heldere, typerend lichte Provencaalse rosé kleur. De kleurintensiteit is 1,5 op een schaal van 5.
De neus is sterk geurend naar gele appels, aardbeien en limoen. Ook wat groene paprika en een lichte geur van brandnetel. Perendrups. Fris en aromatisch.
Iets tintelend op de tong. Fruit van rijpe appels, ananas en (rode) grapefruit. Vrij stevig, vol en zuiver van smaak, met een fijne kruidigheid. Een restzoetje omlijst het geheel.

Een frisse en flinke kwaliteitsrosé, die bovendien gastronomisch inzetbaar is. Koel drinken voor de beste smaakbeleving en het lente/zomergevoel is compleet!

Prima score voor de MiP rosé: 14,5 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #bovino #provence #rose #MiP

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *