MinZeven Bruut & Bruizend brons 2020, strak mousserend uit Flevoland

Een prachtige mousserende wijn waar de eigenaresse haar ziel en zaligheid in heeft gestopt, en dat proef je!

MinZeven was de naam van een wijngaard in Flevoland. Was, want de eigenaresse, Silvia Antonj, beter bekend onder haar pseudoniem Cordula Eich, is in de zomer van 2023 helaas overleden. Een tragische gebeurtenis en inleiding van dit artikel. De wijngaard wordt, voor zover mij bekend, niet voortgezet…
De wijnen van MinZeven zijn nog verkrijgbaar via de website.

MinZeven produceerde alleen mousserende wijnen, gemaakt volgens de méthode traditionnelle. De naam MinZeven is overigens afgeleid van de hoogte van de wijngaard: zeven meter onder de zeespiegel.
De druivenrassen waarmee werd gewerkt zijn Hibernal, Souvignier Gris en Sauvignac. Alle drie nieuwe, schimmelresistente rassen. De druiven werden op biologische wijze verbouwd.

Er zijn ook drie verschillende wijnen: editie brons, zilver en goud. Dat onderscheid heeft te maken met de tijdsduur van gistrijping. Editie brons, de wijn die ik ga bespreken, heeft een gistrijping van 12 maanden.

Er werd gewerkt met natuurlijke gisten uit de wijngaard. De wijnen zijn ongefilterd, ongezwaveld en zonder dosage geproduceerd. Alle stappen in het complexe vinificatieproces voor mousserende wijnen werden, tot en met de botteling, op het domein zelf uitgevoerd.

Ik beschouw het als een voorrecht om deze wijn te mogen proeven. Gemaakt door een persoon die ik weliswaar nooit in levende lijve heb mogen ontmoeten, helaas…

MinZeven Bruut & Bruizend brons 2020

Strogeel van kleur. Redelijk fijne belletjes stijgen op in het glas.
Zuivere aroma’s van ananas, perzik, citrusfruit, gele en groene appels. Wat geuren van broodgist en natte stenen en kalk.
Droog tot strak droog op de tong. Duidelijk ziltig, zeezout, noten en iets brioche. Fijne zuren en mineralen. Citrusfruit (limoen) en knapperige appels. Een goed gedoseerde mousse zorgt voor een prettig mondgevoel. Een piepklein zoetje. Mondreinigend en zuiver.

Het ziltige element voegt een extra dimensie toe aan het smaakpalet. Prachtige, zuivere mousserende wijn uit Flevoland. Deskundig en met passie gemaakt!

Score voor de MinZeven Bruut & Bruizend brons 2020: 15,8 punten.

2 gedachten over “MinZeven Bruut & Bruizend brons 2020, strak mousserend uit Flevoland”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *