Meyer-Näkel Spätburgunder 2019, sappig en degelijk

Op de proeftafel staat de “instap” Spätburgunder van het uitstekende wijnhuis Meyer-Näkel.

Deze wijn is gekwalificeerd als een VDP-Gutswein. De fermentatie vond plaats met gebruik van natuurlijke gisten. De wijn heeft vervolgens 12 maanden op de fijne droesem gelegen in gebruikte eikenhouten vaten. Het alcoholpercentage van deze 2019 is 13 procent. De flesafsluiter bestaat uit een schroefdop.

Meyer-Näkel, gelegen in het plaatsje Dernau, produceert wijnen die tot de absolute top van de Ahr én van Duitsland behoren. Het familiebedrijf wordt thans gerund door de twee zussen Meike en Dörte Näkel.
Meyer-Näkel heeft ongeveer 22 hectare aan wijngaarden op de steile hellingen langs het riviertje de Ahr tot zijn beschikking. De Spätburgunder is in dit prachtige noordelijke wijngebied de belangrijkste druif.

Wijnen van Meyer-Näkel zijn verkrijgbaar bij Dokter Maler, specialist in Duitse wijnen. Deze Spätburgunder staat in het assortiment voor de prijs van iets meer dan 20 euro.

Meyer-Näkel Spätburgunder 2019

Helder robijnrood in het glas. In de rand een wat “oud” bruinrode kleur.
In de neus tref ik fijne, subtiele aardse aroma’s aan. Zoete zwarte kersen en bosaardbeien. Een lichte vanille hint. Het rode fruit overheerst in de neus.
Lichtjes drogend en een tikje straf op de tong. Wat tabak, cacao en kalk. Fruit van kersen, vlierbessen en aardbeien. Vrij hoge zuren, die voor de nodige spanning zorgen. Sappig van smaak, maar ik mis wat volume.

Een wat slanke, maar degelijke Spätburgunder van Meyer-Näkel. De wijn heeft door zijn zuren in de smaak wat spanning. Helemaal “om” ben ik eerlijk gezegd niet, daarvoor vind ik de wijn iets mager in de smaak overkomen.

Score voor de Spätburgunder 2019 van Meyer-Näkel: 15,2 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *