Meyer-Näkel Grauwacke 2019, rijp rood fruit en mineralen

Meyer-Näkel is een wijnhuis in de regio Ahr met een zeer goede reputatie. Deze Grauwacke is dan ook een indrukwekkende wijn.

Meyer-Näkel, gelegen in het plaatsje Dernau, produceert wijnen die tot de absolute top van de Ahr én van Duitsland behoren. Het familiebedrijf wordt thans gerund door de twee zussen Meike en Dörte Näkel.
Meyer-Näkel heeft ongeveer 22 hectare aan wijngaarden op de steile hellingen langs het riviertje de Ahr tot zijn beschikking. Het wijnhuis werkt met de druivenrassen Spätburgunder (als belangrijkste), Riesling, Weissburgunder, Dornfelder en Frühburgunder.

De benaming Grauwacke lijkt gelijk aan te geven op wat voor bodem de wijnstokken staan. De term Grauwacke is echter niet duidelijk gedefinieerd. Het is een soort verzamelnaam voor een sedimentair gesteente wat o.a. veel mineralen bevat. Wat wel duidelijk is: Spätburgunder is de naam van de druif waarvan deze wijn is gemaakt. Het sap is op natuurlijke wijze vergist, met een standtijd van maximaal 14 dagen. De wijn heeft een houtopvoeding meegekregen van 10 maanden in barriques. De wijn is geklassificeerd als een VDP-Ortswein.

Deze Grauwacke van Meyer-Näkel is verkrijgbaar bij Dokter Maler, specialist in Duitse wijnen. Aan een fles hangt een prijskaartje van € 27,50.

Meyer-Näkel Grauwacke 2019

Robijnrood in het glas, met een gemiddelde kleurintensiteit. Bleekrood in de rand.
In de neus tref ik mooie fruitaroma’s aan van kersen en vlierbessen. De geur van natte leisteen na een zomerse bui. Iets meubelolie en een klein “stalletje” op de achtergrond. In het begin toont de neus zich wat gereserveerd, de volgende dag openen zich veel meer aroma’s.
Iets drogende tannine op de tong. Vol en gespierd in de eerste aanzet. Een zwart pepertje, tabak, krijt, zoute drop, salmiak en kruidnagel. Rijp rood fruit van kersen, bessen en pruimen. De wat “schrale” zuren geven een mooie spanning. Een prachtige lange afdronk tot slot.

Zeer mooie, elegante Spätburgunder van Meyer-Näkel uit de regio Ahr. Geconcentreerd sap. De mineraliteit loopt als een rode draad door de smaak heen. Een mooie kwaliteitswijn met een scherpe prijs.

Score voor de Grauwacke 2019 van Meyer-Näkel: 17,2 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *