Meyer-Näkel Edition Old Vines Pinot Noir 2019, vriendelijk en sappig rood

Meyer-Näkel is een wijnhuis, gelegen in de Duitse wijnregio Ahr, met een grote reputatie. Deze Edition Old Vines is een vriendelijk instappertje.

Meyer-Näkel in het plaatsje Dernau, produceert wijnen die tot de absolute top van de Ahr én van Duitsland behoren. Het familiebedrijf wordt thans gerund door de twee zussen Meike en Dörte Näkel.
Meyer-Näkel heeft ongeveer 22 hectare aan wijngaarden op de steile hellingen langs het riviertje de Ahr tot zijn beschikking. Het wijnhuis werkt met de druivenrassen Riesling, Weissburgunder, Dornfelder en Frühburgunder. De hoofdrol is natuurlijk weggelegd voor de Spätburgunder (Pinot Noir).

Het wijnhuis is ongekend hard getroffen door de overstromingen in juli 2021. Hierbij werd het bedrijfspand verwoest en moest worden afgebroken. Een enorme ravage. Toch is men er destijds in geslaagd de oogst 2021 binnen te halen en te verwerken.

Meyer-Näkel is lid van de VDP (Verband Deutsche Prädikats- und  Qualitätsweinguter) waar veel van de beste wijnproducenten in Duitsland bij zijn aangesloten. In de wijngids “Deutschlands Weine” van Gerhard Eichelmann scoort Meyer-Näkel het maximale aantal van vijf sterren.

Ik proef de Edition Old Vines Pinot Noir uit het oogstjaar 2019. Enige info over de vinificatie vind ik niet. Afgaand op wat ik heb geproefd vermoed ik dat de wijn in grote houten vaten is opgevoed.
Deze wijn is verkrijgbaar bij slijterijketen Gall & Gall voor de prijs van € 12,99.

Meyer-Näkel Edition Old Vines Pinot Noir 2019

In het glas helder en vrij licht robijnrood van kleur. In de rand bleekrood.
Plezierige neus met aroma’s van zoet rijp kersenfruit en aardbeien. Een tikje “jammig”. Licht aardse tonen en wat natte kalksteen.
Rond en sappig in de eerste aanzet. Salmiak, zoethout, vlierbessen, kersen en vanille. Vrij milde zuren en wat drogende tannine op de tong. Soepel van smaak, maar niet te gemakkelijk. Een minerale toon in de afdronk.

Vriendelijke instapper van het hoog aangeschreven Meyer-Näkel. Hiermee komen ze prima voor de dag! Een goede allemansvriend en een geschikte wijn voor wie Spätburgunders uit de Ahr wil leren kennen.

Score voor de Edition Old Vines Pinot Noir 2019: 15,2 punten.

Een gedachte over “Meyer-Näkel Edition Old Vines Pinot Noir 2019, vriendelijk en sappig rood”

  1. ik vind jullie omschrijving aan de negatieve kant. Het is een deugdelijk glas wijn dat tijdens regelmatige acties met 25% korting over de toonbank gaat. Als dit niet je favoriete huiswijn zou kunnen zijn, weet ik het niet meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *