Meyer-Näkel Edition Old Vines Pinot Noir 2018, gepolijst rood uit de Ahr

Een fijne rode wijn van een vooraanstaand wijnhuis uit de Duitse regio Ahr. Een glas om van te genieten.

Meyer-Näkel is de naam van dat vooraanstaande wijnhuis. Het huis produceert wijnen die tot de absolute top van de Ahr én van Duitsland behoren. Het familiebedrijf wordt thans gerund door de twee zussen Meike en Dörte Nakel.
Meyer-Näkel heeft ongeveer 22 hectare aan wijngaarden op de steile hellingen langs het riviertje de Ahr tot zijn beschikking. Het wijnhuis werkt met de volgende druivenrassen: Riesling, Weissburgunder, Dornfelder, Frühburgunder en natuurlijk Spätburgunder (Pinot Noir).
De “Lagen” waar de topwijnen vandaan komen zijn: Kräuterberg, Pfarrwingert, Sonnenberg en Silberberg. Deze percelen liggen verspreid in het kleine Anbaugebiet Ahr. Een bijzonder gebied omdat er ondanks de noordelijke ligging wijnen van zeer hoge kwaliteit van de Spätburgunder druif worden gemaakt. Een combinatie van een gunstig klimaat, de ligging van de hellingen en de bodemsoort (leisteenformaties) maken dit allemaal mogelijk. En uiteraard een goede wijnproducent…

Ik kom nog even terug op de uitstekende reputatie die dit wijnbedrijf heeft. Meyer-Näkel is lid van de VDP (Verband Deutsche Prädikats- und  Qualitätsweinguter) waar veel van de beste wijnproducenten van Duitsland bij zijn aangesloten. In de wijngids “Deutschlands Weine” van Gerhard Eichelmann scoort Mayer-Näkel het maximale aantal van vijf sterren.

Deze Edition Old Vines zie ik als een instapwijn van het huis. De wijn komt van Spätburgunder (Pinot Noir) druiven uit het zeer goede oogstjaar 2018. Volgens info heeft deze wijn een opvoeding ondergaan in grote houten vaten. Het alcoholpercentage is 13,5 procent en de fles is simpel te openen door middel van een draai aan de schroefdop…

Meyer-Näkel Edition Old Vines Pinot Noir 2018

Een heldere, robijnrode kleur met een gemiddelde intensiteit. Bleekrood in de rand.
De neus is zuiver, open en aromatisch. Fruitaroma’s van kersen en rode bosbessen. Gestoofd fruit. Aardse geuren van natte bosgrond. Een lichte rokerigheid van een uitgeblazen lucifer.
In de mond iets zoethout, zwart-wit poeder, een klein pepertje en wat kruidigheid. Rijp fruit van donkere pruimen. Goed verweven “beschaafde” tannines. Evenwichtig met iets stevigheid/grip. Om de wijn robuust te noemen gaat mij te ver. Een fijn restzoetje in de afdronk.

Een sappige toegankelijke rode wijn met rondeur en een iets gelikt smaakpalet. Zeer plezierig glas, dit is een allemansvriend van goede kwaliteit uit de Ahr.

Meyer-Näkel scoort goed met deze instapwijn: 15 punten.

Meyer-Näkel Edition Old Vines Pinot Noir 2018 is verkrijgbaar bij de slijterijketen van Gall & Gall. Verkoopprijs: € 12,99.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *