Meyer-Näkel Blauschiefer 2019, typerende Spätburgunder uit de Ahr

De Ahr en Spätburgunder zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Deze Blauschiefer van Meyer-Näkel is hier een goed voorbeeld van.

Het wijnhuis Meyer-Näkel, gelegen in het plaatsje Dernau, produceert wijnen die tot de absolute top van de Ahr én van Duitsland behoren. Het familiebedrijf wordt thans gerund door de twee zussen Meike en Dörte Näkel.
Meyer-Näkel heeft ongeveer 22 hectare aan wijngaarden op de steile hellingen langs het riviertje de Ahr. De Spätburgunder is in dit prachtige noordelijke wijngebiedje de belangrijkste druif.

De naam Blauschiefer (blauwe leisteen) geeft al aan in wat voor grond de wijnstokken staan. Dit is een VDP-Ortswein. De druiven zijn handgeplukt en de fermentatie vindt plaats met natuurlijke gisten. De rijping op de zogeheten “feinhefe” gebeurt in 2 tot 4 jaar oude barriques, voor een periode van 12 maanden. Alcohol is 13,5 procent.

Wijnen van Meyer-Näkel zijn verkrijgbaar bij Dokter Maler, specialist in Duitse wijnen. Momenteel is de Blauschiefer van de oogst 2021 (het jaar van de verschrikkelijke overstroming) verkrijgbaar in het assortiment voor de prijs van € 35,90.

Meyer-Näkel Blauschiefer Spätburgunder 2019

Een vrij diepe robijnrode kleur. Best een hoge kleurintensiteit voor deze druif. In de rand zie ik een roze tint.
In de neus ruik ik zure kersen en vlierbessen. Frisse fruitaroma’s. Iets cassis en een tikje rokerig. Natte kiezels. Een beetje terughoudend is het wel, ook na wat walsen.
Iets drogend op de tong met wat straffe tannines. Salmiak, laurierdrop, een pepertje en wat zuivel. De fruitsoorten van de neus komen terug in de smaak, aangevuld met blauwe pruimen. Breed en rijk van smaak, met fijne, vrij hoge zuren. Een prachtig lange afdronk.

Deze Blauschiefer heeft een wat straf karakter, maar daarnaast is de wijn sappig van smaak. Spatzuiver en strak, waarbij de minerale tonen een grote rol spelen in het geheel. Weer een mooie wijn van dit gerenommeerde wijnhuis.

Score voor de Blauschiefer 2019 van Meyer-Näkel: 16,3 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *