Méndez Moya 2009, Tempranillo, Granada, Sierra Nevada, Spanje

Méndez Moya 2009, Tempranillo, Granada, Sierra Nevada, Spanje

Tempranillo, de druif uit Spanje kent zoveel gezichten. In het noorden van Spanje krijg je heel andere wijnen van de Tempranillo dan de wijnen uit het zuiden van Spanje.

Tempranillo is dé druif uit Spanje. ‘Een prachtig druivenras. Een druivenras die de beste druiven produceert in heel de wereld’, hoor ik de wijnmaker nog zeggen waar ik onlangs een interview mee hield.

En dat is ook zo. Tempranillo is misschien wel het mooiste druivenras ter wereld, maar concurrente druivenrassen als Cabernet Sauvignon en Syrah zitten wel heel dichtbij…

Deze Méndez Moya 2009, Tempranillo, Granada, Sierra Nevada, Spanje heeft een classificatie van ‘vino de la tierra’, wat gewoon staat voor landwijn. Veel hoeft dit niet te betekenen. Het kan zijn dat het druivenras niet binnen een bepaalde DO valt en dan zakt de wijn terug naar een Vino de la Tierra. Het kan ook zo zijn dat de wijnmaker eigenzinnige ideeen heeft voor deze wijn, die dan niet toegestaan zijn binnen de wetten van de DO.
Bodega Méndez Moya maakt biologische wijnen die ook nog eens gecertificeerd zijn. Zelfs een Sauvignon Blanc en Cabernet Sauvignon zijn er in het assortiment.

De wijnen van Méndez Moya kun je kopen bij Granada Wijnen op http://www.granadawijnen.nl
Deze Méndez Moya 2009, Syrah, Granada Sierra Nevada, Spanje kost € 19,95.

Ook is deze Méndez Moya 2009, Tempranillo, Granada, Sierra Nevada, Spanje zeer speciaal. Een heel laag sulfietgehalte die minder is dan 1 mg/l. Dus bijna geen vrijgekomen sulfiet tijdens de gisting en helemaal geen toegevoegd sulfiet.

 

Geproefd:
Méndez Moya 2009, Tempranillo, Granada, Sierra Nevada, Spanje

Kleur: diepdonker donkerrood op de tong. In de rand roze donkerrood en goed vol / 3,0

Neus: puur en zuiver fruit met veel zwarte bes, braam en leertonen. Ook vind ik tonen van sigaar, eikenbladeren, schors, zoute drop enz. enz. Een zeer complexe neus die je bij iedere snuf weer verrast. De neus is vol en diep zonder over extractie. De neus komt ook zeer zacht en rond over / 4,4

Smaak: als fruit komen de zwarte bes en braam als eerste naar boven. Tanninerijk, maar zeer fluwelig zacht. Als tertiaire smaakindrukken krijg ik aardsheid, zoute drop en schors. Ook bespeur ik iets van framboos. Zeer mooi en zuiver, rond fruit. De body is vol en heeft een lange afdronk / 8,2

Mijn conclusie over de Méndez Moya 2009, Tempranillo, Granada, Sierra Nevada, Spanje:
Een zeer uitzonderlijke en prachtige wijn. Allereerst een uitzonderlijk mooie en diepe kleur die het maximum aan punten krijgt. Bijna geen sulfiet en dat maakt de wijn en zeker de neus zeer puur met een fantastische concentratie. De smaak is zeer mooi en de neus bijna nog mooier en complexer. Als advies wordt gezegd dat de wijn in één dag op moet, maar de volgende dag vond ik de wijn zelfs nog mooier / 2,6

gouden medaille voor wijn

Als totaal geef ik de Méndez Moya 2009, Tempranillo, Granada, Sierra Nevada, Spanje, vier sterren (en dat is bijna het maximum) en 18,2 punten, gewoon super….

 

Méndez Moya 200, Tempranillo, Granada, Sierra Nevada, Spanje

 

Martin