Mattiniero 2015, Primitivo di Manduria DOC, Puglia, Italië

Mattiniero
Het Zuid-Italiaanse Puglia is een regio waar steeds meer goede kwaliteitswijnen vandaan komen.

De wijn “Mattiniero” is afkomstig van het grote wijngoed Torrevento. Groot omdat de oppervlakte van de wijngaarden maar liefs 400 hectare bedraagt. Het modern geoutilleerde wijngoed ligt ten noordwesten van de stad Bari, in de regio Puglia (Apulië). Er worden bij Torrevento veel inheemse druivenrassen verbouwd, de bekende internationale rassen spelen een meer bescheiden rol.
De druivenstokken zijn aangeplant volgens het zogenaamde Albarello-systeem. Hierbij laat men de druivenstok in een soort struikvorm groeien. De plant groeit hierdoor dichtbij de grond om zo een optimale rijping van de druiven te bewerkstelligen.

Mattiniero bestaat voor 100 procent uit de Primitivo druif, een inheemse druif die zich in de Zuid-Italiaanse zon helemaal thuisvoelt.
Leuk weetje: de Primitivo schijnt hetzelfde DNA te hebben als de Californische Zinfandel!

Verder is nog te vermelden dat deze in een robuuste fles gebottelde wijn een houtrijping van 6 maanden in gebruikte barriques heeft ondergaan. Mattiniero 2015 heeft een alcoholpercentage van 14 procent.

Deze wijn is afkomstig van wijnwebwinkel Wine in Black. De prijs per fles is € 10,95.

Mattiniero 2015

Helder en robijnrood van kleur. Iets bleekrood en redelijk vol tot in de rand.
Een vrij intens bouquet van zwarte kersen, confiture, een vleugje tabak en natte aarde.
In de mond droog en wat stroef (tannines). Donker fruit (kersen, bessen), zoute drop, kruiden (laurier). Robuust van body. Nog wat jong, levendig en ongepolijst. Prettig warm in de afdronk.

Mattiniero 2015 is een stevige, zondoorstoofde Zuid-Italiaanse wijn. Goed te combineren met rood vleesgerechten en pittige harde kazen.
Een wijn die ook nog best wat flesrijping kan hebben.

Score: 14,3 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2021.