Matthias Gaul Pinot Noir Asselheim 2018, evenwichtig en veelbelovend

Matthias Gaul is een veelbelovende wijnmaker uit de regio Pfalz. Ik proef de Pinot Noir Ortswein van deze producent. Een wijn waar ik enthousiast over ben.

Het wijnhuis van Matthias Gaul ligt in het plaatsje Grünstadt-Asselheim, in het noorden van de regio Pfalz. Het klimaat is hier wat koeler dan in de zuidelijker gelegen delen van de Pfalz. Dat wordt veroorzaakt omdat de streek rondom Asselheim de bescherming mist van het Haardtgebergte en het Pfälzer Wald, waardoor westenwinden hier vrij spel hebben. De bodem in deze streek is rijk aan kalk. Miljoenen jaren geleden, in het geologische tijdperk Tertiair, was hier een zee en dat heeft zo zijn sporen achtergelaten.

De 35 hectare aan wijngaarden van Matthias Gaul zijn gelegen op een hoogte tussen de 180 en 300 meter. Een breed scala aan druivenrassen zijn hier te vinden. Naast de bekende “Burgunders” staat er ook Riesling, Scheurebe, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en sinds 2005 zelfs Tempranillo! De belangrijkste blauwe druif is de Spätburgunder (Pinot Noir). Het assortiment wijnen van Gaul is onderverdeeld in Basisweine, Ortsweine en Lagenweine.

De uitstekende kwaliteit van de wijnen van Matthias Gaul is niet onopgemerkt gebleven: in de wijngids Eichelmann editie 2020, wordt Gaul gewaardeerd met 4 sterren (max.5). Het wijntijdschrift Perswijn heeft vorig jaar deze Ortswein (jaargang 2017) uitgeroepen tot winnaar in de categorie Früh- en Spätburgunder tot € 15,-.

Ik proef de Ortswein Pinot Noir, afkomstig van wijngaarden rondom de gemeente Asselheim. De stokken zijn meer dan 30 jaar oud en staan op een hoogte van ongeveer 200 meter, op een helling met een leemachtige kalksteenbodem die zuidelijk geörienteerd is. Na de vergisting heeft de wijn gerijpt in Franse barriques voor een periode van 12 maanden.

De wijn is verkrijgbaar bij de betere wijnspeciaalzaak voor een prijs van rond de 15 euro.

Matthias Gaul Pinot Noir Asselheim 2018

Robijnrood, vrij donker van kleur. Roze-rood in de rand.
Fijne fruitaroma’s van aardbeien en kersen in de neus. Iets aards. Kruiden (tijm), menthol en confiture. Fris en geparfumeerd.
In de mond vrij zachte, rijpe tannines die wel duidelijk aanwezig zijn. Opwekkende zuren. Cassis, laurier, salmiak en anijs. Delicate bitters staan tegenover zoet en rijp donker fruit. In de volle en redelijk stevige smaak zit een heerlijke frisheid verweven.

Een wijn met een sappige, gulle en verleidelijke smaak. De fraaie rijpheid van het “2018 fruit” is goed te proeven. Prachtig in balans, met een hoge doordrinkfactor. Matthias Gaul presenteert hiermee een heerlijke rode wijn voor een aantrekkelijke prijs. Bronzen medaille hiervoor!

Score voor deze Pinot Noir Asselheim van Matthias Gaul: 16,2 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #matthiasgaul #spatburgunder #pinotnoir #pfalz

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *