Matthias Gaul Pinot Brut 2016, fraaie sekt uit de Pfalz

Matthias Gaul is een gepassioneerde wijnmaker uit de regio Pfalz waar de wijnliefhebber nog veel plezier aan gaat beleven. Ook deze mousserende wijn is van uitstekende kwaliteit.

Het wijnhuis van Matthias Gaul ligt in het plaatsje Grünstadt-Asselheim, in het noorden van de regio Pfalz. Het klimaat is hier wat koeler dan in de zuidelijker gelegen delen van de Pfalz. Dat wordt veroorzaakt doordat de streek rondom Asselheim de bescherming mist van het Haardtgebergte en het Pfälzer Wald, waardoor westenwinden hier vrij spel hebben. De bodem in deze streek is rijk aan kalk. Miljoenen jaren geleden, in het geologische tijdperk Tertiair, was hier een zee en dat heeft zo zijn sporen achtergelaten.

De 35 hectare aan wijngaarden van Matthias Gaul zijn gelegen op een hoogte tussen de 180 en 300 meter. Een breed scala aan druivenrassen zijn hier te vinden. Naast de bekende “Burgunders” staat er ook Riesling, Scheurebe, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en sinds 2005 zelfs Tempranillo! De belangrijkste blauwe druif is de Spätburgunder (Pinot Noir). Het assortiment wijnen van Gaul is onderverdeeld in Basisweine, Ortsweine en Lagenweine.

Deze “Sparkling” Pinot Brut Sekt heeft een traditionele gisting op de fles ondergaan en is met de hand “geschud”. Er is geen (zero) dosage toegevoegd aan deze wijn. Het alcoholgehalte is een “slanke” 11 procentjes.

Matthias Gaul Pinot Brut Sekt 2016

Een vrij volle strogele kleur. Een bovengemiddelde kleurintensiteit. Redelijk fijne bubbels zichtbaar in het glas.
De neus is open en komt zeer prettig over. Geuren van geroosterd brood, brioche en iets buxus. Fruitaroma’s van appels van het soort Golden Delicious. Daarbij wat ananas.
In de mond strak, zuiver en ziltig. Een vrij volle mousse, maar niet overdadig en niet storend. Veel citrusfruit en gele grapefruit. Zoute mineralen en wat ijzerig. Uitgesproken, maar fijne zuren in een spannende combi met rijp fruit. Oftewel, een heerlijke spanning en goede balans!

Een mooie, slanke sparkling kwaliteitswijn van Matthias Gaul. Deze wijnmaker is goed bezig. Laat die feestdagen maar beginnen!

Score voor de Pinot Brut van Matthias Gaul: 16 punten.

Wijnen van Matthias Gaul zijn in Nederland o.a. verkrijgbaar bij Victory Wines.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *