Mas Thélème Grandgousier 2013, zonkracht in het glas

Het wijndomein Mas Thélème ligt in het zonnige Zuid-Frankrijk. De leeftijd en invloed van de zon proef je duidelijk terug in deze wijn uit het oogstjaar 2013.

Mas Thélème is gelegen in Lauret, een klein dorpje 25 km ten noorden van Montpellier, op de grens tussen de departementen Gard en Hérault. De herkomstbenaming Pic Saint-Loup verwijst naar de naam van een 658 meter hoge berg, die boven alle heuveltoppen in de omgeving uitsteekt en zichtbaar is in grote delen van het gebied rond Montpellier. In deze omgeving liggen de wijngaarden van Mas Thélème. Deze wijngaarden hebben een oppervlakte van 9 hectare en bevinden zich op een hoogte van 200 meter op kleigronden met kalksteen.

De cuvée Grandgousier bestaat uit een blend van 30 procent Syrah en 70 procent Grenache. De leeftijd van de wijnstokken ligt tussen de 32 en 36 jaar. De opbrengst is met 20hl/ha zeer gering te noemen. Het aantal flessen Grandgousier is ook gering: slechts 650 stuks. De wijn heeft een houtrijping ondergaan in Franse barriques. Alcoholpercentage is 14,5 procent.

Helaas, voor zover ik kan nagaan zijn de wijnen van Mas Thélème niet meer verkrijgbaar in Nederland. De importeur waar ik de wijnen kocht is gestopt. Ik kan mij voorstellen dat u zich afvraagt waarom ik een wijn van dit huis dan toch onder de aandacht breng. Ook gezien het feit dat deze cuvée Grandgousier eigenlijk niet zo goed voor de dag komt. Ik heb echter in het verleden goede ervaringen gehad met de wijnen van Mas Thélème. Verder doe ik dit om u aan te sporen wijnen uit Pic Saint-Loup eens te proberen. Dus, als u eens in deze contreien (op vakantie) bent, ga de lokale Pic Saint-Loup wijnen proeven en/of breng een bezoek aan Mas Thélème. 

Mas Thélème Grandgousier 2013

Een volle, dieprode kleur met een intensiteit van 4 op een schaal van 5. In de rand iets bleekrood. Ik zie geen bruinrode ontwikkeling.
De neus is indringend. Vluchtige zuren, wat oxidatief, de geur van nagellak, iets lucifer, eucalypthus en zwarte peper. Een fruitaroma van zwarte bessen.
In de mond zwaar kruidig (bijna explosief), peper, kaneel, zoute drop en tabak. Bramen en zwarte bessen. Iets drogend en ruw in de mond. Dik, zondoorstoofd sap. Boers, robuust en krachtig, waarbij het donkere fruit op de achtergrond aanwezig is. Wat alcoholisch in de afdronk.

Zeer krachtige wijn waarvan ik denk dat de tand des tijds aan het toeslaan is. De wijn maakt een oxidatieve indruk en wekt daarnaast de indruk dat de druiven een surplus aan zonneschijn hebben gehad. De balans is wat zoek. Dat is jammer, want ik heb eerder van dit huis prachtige wijnen geproefd. Het kan wel eens tegenzitten…

Score voor de Grandgousier van Mas Thélème: 14,1 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *