Mas Thélème Grandgousier 2013, AC Coteaux du Languedoc, Frankrijk

Mas Theleme Grandgousier
Grandgousier is de topcuvée van het domein Mas Thélème, gelegen aan de voet van de Pic Saint Loup. Een wijn die indruk achterlaat.

Het Domaine Mas Thélème is gelegen in het dorpje Lauret, aan de voet van de 658 meter hoge Pic Saint Loup. Het klimaat heeft continentale en mediterrane kenmerken.
De bodem aldaar bestaat uit een mengsel van harde en zachte kalksteen en mergel.

De cuvée Grandgousier is een blend van de druivensoorten Syrah (30 procent) en Grenache (70 procent). De gemiddelde leeftijd van de druivenstokken is ruim 30 jaar. Het lage rendement is slechts 20 hl/ha. De wijn heeft een houtrijping ondergaan van 24 maanden in Franse eiken vaten.

Wijnimport Saladin is hét adres voor kwaliteitswijnen uit de Languedoc en de zuidelijke Rhône vallei. De wijnen van het huis Mas Théléme zijn hier verkrijgbaar. Een fles Grandgousier wisselt voor de prijs van € 17,95 van eigenaar.

Mas Thélème Grandgousier 2013

Een diepe, donkerrode kleur. Helder, vol tot in de rand en geconcentreerd.
De neus is complex. Vanille, garrigue, kreupelhout en aards. Donker fruit van zwarte bessen, Geur van tabak en rode rozen. Later ook iets stallucht.
Een stevige entree in de mond. Overweldigend intens en licht tintelend op de tong. Wat je onmiddellijk proeft is zwarte peper. Daarnaast kruiden, laurier, zoethout en salmiak. Dik sap met rijpe ronde tannines. Het geheel komt echter niet log over, er zit ook een bepaalde frisheid in. De cuvée Grandgousier is krachtig en vol met een talmende afdronk die je van binnen warm maakt.

Een wijn waar je de zonnestralen in proeft. Een wijn om uitgebreid van te genieten. Massieve krachtpatser uit Pic Saint Loup van hoog niveau, die zonder meer een zilveren medaille verdient!
Tip: geef de wijn lucht! Ik heb de Grandgousier 2 uur voor degustatie in een karaf overgeschonken, Daarnaast heb ik de wijn de volgende dag nog eens geproefd en toen presenteerde de wijn zich nog iets beter.

Score: 17,4 punten.

Bewaarpotentieel: nu drinken tot 2023.