Mas Thélème Exultet 2013, krachtig rood uit Pic Saint-Loup

Uit de omgeving van het Zuid-Franse Pic Saint-Loup komen prachtige rode wijnen. Ik proef er één van het Domaine Mas Thélème.

Mas Thélème is gelegen in Lauret, een klein dorpje 25 km ten noorden van Montpellier, op de grens tussen de departementen Gard en Hérault. De herkomstbenaming Pic Saint-Loup verwijst naar de naam van een 658 meter hoge berg, die boven alle heuveltoppen in de omgeving uitsteekt en zichtbaar is in grote delen van het gebied rond Montpellier. In deze omgeving liggen de wijngaarden van Mas Thélème. Deze wijngaarden hebben een oppervlakte van 9 hectare en bevinden zich op een hoogte van 200 meter op kleigronden met kalksteen.

In 2003 zijn Fabienne en Alain Bruguière begonnen met de productie van verschillende wijnen uit de druiven Syrah, Grenache en Cinsault. De drie belangrijkste cuvée’s zijn: Carpe Diem, Exultet en Grandgousier.
De Exultet is een assemblage van 70 procent Syrah en 30 procent Grenache. Voor de productie van de Exultet hanteert men een lage opbrengst van 25 hl per ha. De stokken hebben een leeftijd tussen de 32 en 36 jaar oud. De wijn heeft een houtrijping ondergaan van ongeveer 15 maanden in Frans eikenhouten vaten.  Het alcoholpercentage van de Exultet uit het oogstjaar 2013 is een stevige 15 procent.

Voor zover ik kan nagaan zijn de wijnen van Mas Thélème niet meer verkrijgbaar in Nederland. De importeur waar ik de wijnen kocht is helaas gestopt. Toch wil ik u mijn ervaring met deze wijn niet onthouden. Ten eerste om te laten zien dat er mooie wijnen komen uit dit gebiedje in Zuid-Frankrijk. En ten tweede, als u eens in deze contreien (op vakantie) bent, ga de lokale Pic Saint-Loup wijnen proeven en/of breng een bezoek aan Mas Thélème.  

Mas Thélème Exultet 2013

Vol diepdonkerrood met een intensiteit van 4 op een schaal van 5. Ietsjes bleekrood in de rand.
Een heerlijke neus die doet denken aan de herfst. Aardse geuren van een nat bos. Kruiden: peper en tijm. Ik ruik ook een stalletje. Gekonfijt rood fruit van bosbessen. Iets gestoofd.
Krachtig en peperig in de eerste aanzet. Salmiak, zoethout, vanille en zoute karamel. Er zit merkbaar wat alcoholische scherpte in de volle en aromatische smaak. Die invloed van het alcohol op het smaakpalet vind ik in dit geval op het randje; het is een wankel evenwicht.

Een zuidelijke, zondoorstoofde wijn: vol, boers en uitgesproken van smaak. Een echte wijn voor het najaar en winter uit Pic Saint-Loup. Deze Exultet uit 2013 kan zeker nog een jaar of 5 worden bewaard.

Score voor de Exultet van Mas Thélème: 16 punten.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *