Mas Thélème Carpe Diem 2011, gerijpt en stevig rood uit Pic Saint-Loup

Uit mijn wijnbewaarkast kwam deze Zuid-Franse wijn tevoorschijn. Ik vond het tijd om de fles te ontkurken en daar heb ik geen spijt van gekregen.

Voor de komende maanden heb ik mij voorgenomen om enkele wat oudere wijnen open te trekken en te recenseren. Niet alleen omdat ze mijn inziens op dronk zijn, maar ook om wat meer ruimte te creëren voor “verse” flessen. Ik noem het de reeks “kelderschatten” en ik trap af met een wijn van Mas Thélème, wat geen onbekende producent voor mij is. Ik heb diverse jaargangen van Mas Thélème geproefd en ze maken iedere keer op een positieve manier indruk door hun robuuste, ietwat boerse en kruidige stijl. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen met een vervelende mededeling: voor zover ik kan nagaan zijn de wijnen van Mas Thélème niet meer verkrijgbaar in Nederland. De importeur waar ik de wijnen kocht is helaas gestopt…

Het Domaine Mas Thélème omvat 9 hectare aan wijngaarden. De wijngaarden bevinden zich op een hoogte van 200 meter. Het domein ligt op 25 kilometer ten noorden van Montpellier, in het plaatsje Lauret, aan de voet van de Pic Saint-Loup. Fabienne et Alain Bruguière maken hier ambachtelijke kwaliteitswijnen.

De cuvée Carpe Diem is de basiscuvée en bestaat uit een blend van de druivenrassen Syrah en Grenache. De druivenstokken bij Mas Thélème zijn tussen de 32 en 36 jaar oud en het (lage) rendement bedraagt 25 hl/ha. Deze 2011 heeft een alcoholpercentage van 14,5 procent.
Prijsindicatie: ik heb voor deze Carpe Diem 2011 een bedrag van € 12,85 betaald.

Mas Thélème Carpe Diem 2011 Pic Saint-Loup

Diep granaatrood met een intensiteit van 4 uit 5. Redelijk vol tot in de rand waar een iets bruinrode ontwikkeling te zien is.
In de neus ruik ik een “meststalletje”. Verder vanille, zwarte peper en iets aceton. Fruitaroma’s van zwarte bessen, kruidig, aards. De geuren zijn wel wat ingetogen.
Vol, rond en kruidig in de eerste aanzet. Een iets romig mondgevoel. Peper, anijs, garrigue, salmiak, cacao en koffie. Donker fruit. Wat zondoorstoofd en vurig. De tannines zijn licht afgebouwd en mooi verweven in het gerijpte smaakpalet.

Deze Carpe Diem uit 2011 is mooi in balans en maakt een gerijpte indruk. Een robuuste wijn met enige complexiteit. De neus is wat tegenvallend op het vlak van openheid. Desondanks een uitstekende score!
De uitstekende prijs/kwaliteit verhouding levert ook nog een zilveren medaille op.

Score voor de Carpe Diem 2011 van Mas Thélème: 16,7 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #picsaintloup

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *