Marqués de Cáceres Verdejo 2021, meer dan een allemansvriendje

Van de bekende Rioja producent Marqués de Cáceres komt deze Verdejo uit Rueda. Een wijn die lentekriebels aanwakkert.

In 1970 richtte Enrique Forner de Rioja Bodega Marqués de Cáceres op.  Enrique had op dat moment al een lange ervaring in Frankrijk door het bezit van twee wijnkastelen in de Bordeaux, Camensac en Larose-Trintaudon. De bedrijfsfilosofie is altijd gebaseerd geweest op het produceren van kwaliteitswijnen, door investeringen in innovatie en technologie. Vandaag de dag is Cristina Forner, de derde generatie van deze wijnfamilie, aan het roer bij Marqués de Cáceres. De wijnen van dit huis zijn inmiddels in 120 landen verkrijgbaar. Ook hier in Nederland zijn de wijnen bij diverse supermarkten en slijterijen te bemachtigen.

In 2014 markeerde Rueda opnieuw een spannend hoofdstuk in de geschiedenis van deze wijnmakerij door de aankoop van 125 hectare in het hart van de D.O. Rueda (Serrada 102 ha en La Seca 23 ha). Het grootste deel is aangeplant met de Verdejo druif. Er zijn daarnaast ook kleine percelen  met Sauvignon Blanc. De wijnstokken hebben een gemiddelde leeftijd van 30-40 jaar.   

Ik proef de Verdejo van de kersverse jaargang 2021. Een wijn met 13,5 procent alcohol. Een draai aan de schroefdop volstaat om het glas te vullen…

Marqués de Cáceres Verdejo 2021

Een heldere, licht goudgele kleur met een gemiddelde intensiteit.
De neus opent zich goed en komt vrij zoet over door de fruitaroma’s van rijpe peer, perzik en ananas.
Redelijk vol en rond van smaak. Een tikje romig. Confituur van rijp geel fruit en iets honing. Daarnaast zuren die er mogen zijn: ze geven de wijn structuur en zorgen voor grip. Een restzoetje in de afdronk.

Toegankelijke, jonge, levendige “lentewijn”, die de kwalificatie “allemansvriend” toch wel lichtjes overstijgt. Een goed gemaakte wijn voor alledag, gelet op de prijs van nog geen 7 euro.  

Score voor de Marqués de Cáceres Verdejo 2021: 14,5 punten.        

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *