Op de proeftafel staat ditmaal een rosé van de bekende Spaanse producent Marqués de Cáceres.
In 1970 richtte Enrique Forner de Rioja Bodega Marqués de Cáceres op. Enrique had op dat moment al een lange ervaring in Frankrijk door het bezit van twee wijnkastelen in de Bordeaux; Camensac en Larose-Trintaudon. De bedrijfsfilosofie is door de jaren heen altijd gebaseerd geweest op het produceren van kwaliteitswijnen, door investeringen in innovatie en technologie. Vandaag de dag is Cristina Forner, de derde generatie van deze wijnfamilie, aan het roer bij Marqués de Cáceres. De wijnen van dit huis zijn inmiddels in 120 landen verkrijgbaar. Ook hier in Nederland zijn de wijnen bij diverse supermarkten en slijterijen te bemachtigen.
Ik proef de Rosado van Marqués de Cáceres. Een wijn gemaakt van de Tempranillo druif. De herkomstbenaming is DOC Rioja. Deze rosé heeft 13,5 procent alcohol en de flesafsluiter bestaat uit een schroefdop.
Marqués de Cacéres Rosado Rioja 2023
Een felle rosé kleur in het glas, lichtrood/tomaat.
In de neus tref ik fruitaroma’s aan van aardbeien en frambozen. Verder zoete geuren van rode winegums en zuurstoksnoep. Enigszins gesloten is het wel, ook na wat walsen.
Sappig en iets romig in de mond, met een flink zoetje. Vrij vol. Zoete donkere pruimen, aangevuld met het fruit wat ik in de neus aantrof. Een bittertje en een pepertje. Cassis. Ik mis een zekere mate van frisheid in de smaak en dat komt enerzijds door het zoete karakter en anderzijds zit er een branderig/alcoholisch smaakje in, vooral in de afdronk.
Een stevige rosé die tegen halfzoet aanschurkt. De wijn heeft de nodige spierkracht, mede veroorzaakt door het vrij hoge alcoholpercentage. Voor de liefhebber…