Marqués de Cáceres Rioja Crianza 2018, stevig en gastronomisch

Een Rioja Crianza van een bekende producent van wijnen uit dit gebied: Marqués de Cáceres.

In 1970 richtte Enrique Forner de Rioja Bodega Marqués de Cáceres op.  Enrique had op dat moment al een lange ervaring in Frankrijk door het bezit van twee wijnkastelen in de Bordeaux, Camensac en Larose-Trintaudon. De bedrijfsfilosofie is door de jaren heen altijd gebaseerd geweest op het produceren van kwaliteitswijnen, door investeringen in innovatie en technologie. Vandaag de dag is Cristina Forner, de derde generatie van deze wijnfamilie, aan het roer bij Marqués de Cáceres. De wijnen van dit huis zijn inmiddels in 120 landen verkrijgbaar. Ook hier in Nederland zijn de wijnen bij diverse supermarkten en slijterijen te bemachtigen.

Het wijnhuis is het meest bekend om zijn Rioja’s. Ik proef een Crianza uit het oogstjaar 2018.
De wijn is voor 100 procent gemaakt van de Tempranillo druif. De houtrijping heeft 12 maanden geduurd, in vaten van Amerikaans eiken. Daarna nog enkele maanden flesrijping, om de puntjes op de “I” te zetten. Deze Crianza heeft 13,5 procent alcohol. De flesafsluiter bestaat uit een traditionele kurk.

Marqués de Cáceres Rioja Crianza 2018

Vrij diep robijnrood van kleur, met een bovengemiddelde intensiteit. Licht purper in de rand.
Een open bouquet van zoete kersen en rijpe rode bessen. Iets vanille door de houtrijping. Zeker niet overdadig. Een lichte geur van gelakt hout en wat rokerig.
In de eerste aanzet vrij stevig op de tong. Redelijk vol en rijk aan tannine. Sappig rood fruit. De zuren zijn vrij mild. Cassis, zwarte peper, bittere chocolade en cacao. Wat drogend in de mond en dat drukt het sappige rode fruit enigszins op de achtergrond.

Een Crianza die een zekere stevigheid bezit. Dit is dan ook geen soepele wijn, maar dat gegeven vraagt wel om de wijn verder te “ontdekken”. Deze Crianza nodigt uit om er een mooi vleesgerecht, eventueel van de BBQ, bij te nuttigen.

Score voor de Marqués de Cáceres Rioja Crianza 2018: 15,5 punten.

De gemiddelde verkoopprijs van deze wijn is tussen de 9 en 10 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *