Marques Casa de Concha Chardonnay 2017, cool climate Chardonnay

Een frisse Chardonnay uit een koele regio in Chili. Deze wijn van Marques Casa de Concha laat een goede indruk achter.

Marques Casa de Concha is een merkwijn van het bekende Chileense wijnhuis Concha Y Toro, een zeer grote producent van wijnen met wijngaarden in Chili, Argentinië en de VS.

Het merk Marques de Casa Concha

De wijn is vernoemd naar Don Melchor de Santiago Concha y Toro, de 7e markies van Casa Concha én grondlegger van het wijnhuis Concha y Toro. De merknaam Marques de Casa Concha bestaat al een tijdje; in 2016 is het 40-jarig bestaan gevierd.
Wijnmaker Marcelo Papa is sinds 1999 verantwoordelijk voor deze (merk)wijn. 
Het gamma van het merk Marques de Casa Concha bevat o.a verschillende cépage wijnen van Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot Noir, Merlot, Syrah en Carmenere.
Vorig jaar heb ik de Cabernet Sauvignon op de proeftafel gehad. Een uitstekende wijn, je kunt de recensie er HIER op nalezen.

Cool Climate

De wijngaard (genaamd: Quebrada Seca) van waar deze Chardonnay vandaan komt ligt in de Limari vallei. Quebrada Seca ligt op 190 meter boven zeeniveau, op slechts 22 kilometer van de Stille Oceaan, aan de noordoever van de rivier de Limarí. 
Even een stukje geologie en klimatologie. De samenstelling van de bodem in Limari vallei bestaat uit alluviaal materiaal (los materiaal dat als sediment door een rivier is afgezet) en colluviaal materiaal (bodemmateriaal dat door bodemerosie van een helling is afgespoeld en dat zich aan de voet van de helling heeft verzameld). Een bodem met rode klei als toplaag en kalksteen in de ondergrond.

De Limari vallei is één van de noordelijkste wijngebieden van Chili. Hoewel het gebied zich door deze noordelijke ligging, ten opzichte van andere wijnregio’s in Chili, dichter bij de evenaar bevindt (op ca. 30 graden zuiderbreedte) én zich in de nabijheid bevindt van de droogste woestijn ter wereld (Atacama), is het klimaat in Limari relatief koel. De jaarlijkse regenval is zeer gering, irrigatie is dan ook noodzakelijk. De nabijheid van de Pacific zorgt voor een koele bries, die door de nauwe kloof van de rivier Limari waait. De bries zorgt in de zomer en winter voor milde temperaturen.

Deze Chardonnay van Marques de Casa Concha is te vinden in de schappen van grootgrutter AH. Bij deze supermarktketen is de Cabernet Sauvignon en de Chardonnay opgenomen in het assortiment. Aan deze wijnen hangt een prijskaartje van € 14,99 per fles.

Marques Casa de Concha Chardonnay 2017

Helder en licht strogeel/kopergeel van kleur. De intensiteit van de kleur is 2 uit 5 voor witte wijn. Best een vrij lichte kleur voor een Chardonnay.
De neus komt, ondanks het nodige walsen, wat terughoudend over. Ik neem wat citrusfruit en perzik waar. De geur van natte kalksteen. Het is allemaal wat ingetogen.
In de mond fris met het fruit van limoen, peer, gele grapefruit en gele appel. Geen boterige stijl. Iets honing, mineralen en wat kruidig. Sappig en redelijk soepel van smaak. Het smaakpalet is rond en goed in balans. Een lange afdronk waarin het vele fruit mooi blijft hangen.

Een evenwichtige, frisse en vrij volle Chardonnay uit Chili. Het frisse element geeft deze wijn een bijzonder karakter. De neus is wat ingetogen, in de smaak komt de wijn echter overtuigend over.

Een prima score voor deze wijn: 15,6 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #ah #chardonnay #conchaytoro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *