Marques de Casa Concha Cabernet Sauvignon 2016, klassieke stijl wijn uit Chili

Marques de Casa Concha
Deze Cabernet Sauvignon van Marques de Casa Concha heeft een iets andere stijl dan wat ik gewend ben van Chileense wijnen uit deze druif.

Marques de Casa Concha komt van het bekende Chileense wijnhuis Concha Y Toro, een zeer grote producent van wijnen met wijngaarden in Chili, Argentinië en de VS.

Andere stijl

De wijn is vernoemd naar Don Melchor de Santiago Concha y Toro, de 7e markies van Casa Concha en grondlegger van het wijnhuis Concha y Toro. De merknaam Marques de Casa Concha bestaat al een tijdje; in 2016 is het 40-jarig bestaan gevierd.
Wijnmaker Marcelo Papa is sinds 1999 verantwoordelijk voor deze (merk)wijn. Zijn visie is om meer frisheid en minder alcohol in de wijn te krijgen. Dat doen ze door de druiven wat eerder dan gebruikelijk te oogsten. De wijngaarden van deze Cabernet Sauvignon liggen in de Maipo Valley op een hoogte tussen 570 en 650 meter, aan de voet van het Andes gebergte.

Verschillende wijnen

Het gamma van het merk Marques de Casa Concha bevat o.a verschillende cépage wijnen van Cabernet Sauvignon, Chardonnay,Pinot Noir, Merlot, Syrah en Carmenere.

Deze 100 procent Cabernet Sauvignon heeft hout “gezien en gevoeld”. Volgens de info op de website van de producent heeft de wijn voor een periode van 16 maanden contact gehad met Franse eiken vaten en een 5.000 liter grote foudre (groot houten wijnvat). Precieze gegevens over de houtrijping zijn mij verder niet bekend. De wijn heeft een alcoholpercentage van 13,5 procent.

Ik heb deze Marques de Casa Concha aangetroffen in de schappen van grootgrutter AH. Bij deze supermarktketen is de Cabernet Sauvignon en de Chardonnay opgenomen in het assortiment. Aan deze wijnen hangt een prijskaartje van € 14,99 per fles.

Marques de Casa Concha

Marques de Casa Concha Cabernet Sauvignon 2016

Een geconcentreerde, diep donkerrode kleur. De intensiteit is 4/4,5 uit 5. Vol tot in de rand waar wat purperrood zichtbaar is. Fraaie tranen in het glas.
In de neus geuren van vanille, cederhout en bosbessen. Eucalypthus en ook wat geroosterd brood. Licht kruidig en rokerig.
Licht uitdrogend in de mond. Forse bitters, zoethout, salmiak, zoute drop en zwarte peper. Dik donker fruit van zwarte bessen. De tannines geven een wat zanderig mondgevoel en stroefheid op de tong. Een stevige body met wat fijn gedoseerde zuren en een goede lengte. Dit is geen gladde, overrijpe stijl: de hand van de wijnmaker is duidelijk aanwezig. Warm en kruidig in de afdronk.

Een fraaie Chileense Cabernet Sauvignon in een stijl die aan een klassieke Bordeaux doet denken.
En veelbelovend ook: het is een wijn die nu nog wat gesloten overkomt maar alles wijst erop dat deze wijn zich op een goede manier gaat ontwikkelen door flesrust.
Deze Cabernet Sauvignon verdient een bronzen medaille door de uitstekende prijs/kwaliteit verhouding!

Score: 16,5 punten.

Kan nu worden gedronken, maar zoals gezegd zal flesrust de wijn goed doen. Houdbaar tot 2030.
Marques de Casa Concha
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #ah #cabernetsauvignon #valledemaipo