Mandrarossa Viognier Le Sénie 2019, finesse en kruidigheid uit Sicilië

Witte wijn uit Sicilië, gemaakt van de Viognier druif: dat kom je niet vaak tegen. Ik proef er één van Mandrarossa.

Over Mandrarossa

Mandrarossa is een merkwijn van het bekende huis Settesoli. Het merk is in 1999 ontstaan. De wijngaarden van Mandrarossa liggen in een drietal gebieden: (1) de kuststrook rondom Menfi, aan de zuidwestelijke kust van Sicilië, (2) een gebied rond de vulkaan Etna en (3) Cossyra, een gebied op het eilandje Pantelleria. Er wordt bij Mandrarossa gebruik gemaakt van een breed scala aan druivenrassen. Zo zitten er in het gamma wijnen van druiven die je veel in Sicilië tegenkomt, zoals Grillo, Grecanico, Frappato, Nero D’Avola en de minder bekende Zibibbo. Mondiale rassen zijn ook vertegenwoordigd: Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, deze Viognier, Petit Verdot, Cabernet Franc, Merlot, etc. Maar ook de typisch Zuid-Italiaanse druif Fiano wordt verbouwd voor de productie van wijnen onder deze merknaam.

Viognier uit het zuidwesten van Sicilië

De druiven van deze Viognier komen uit de kuststrook rondom het plaatsje Menfi. Dit gebied, gelegen aan de zuidwestkust van het eiland Sicilië, wordt gekenmerkt door glooiende heuvels vol met wijngaarden die naar de zee afhellen en door uitgestrekte olijfgaarden die het landschap markeren, omlijst door heggen en omgeven door mediterraan struikgewas. De wijngaarden liggen op een hoogte tussen 150 en 350 meter boven zeeniveau, op een bodem met veel kalksteen.
Viognier Le Sénie is een zogeheten mono-cépage wijn, dus volledig gemaakt van Viognier. De wijn heeft 3 maanden in stalen tanks gerijpt (op een lage temperatuur) en daarna nog 3 maanden in de fles. Het alcoholpercentage is 13,5 procent.

Deze Mandrarossa is verkrijgbaar bij Wienaldi Wines.
Wienaldi Wines is een wijn(web)shop die gespecialiseerd is in mooie, aparte wijnen uit diverse regio’s van wijnland Italië. Als je eens wat anders zoekt dan de bekende namen en/of druivenrassen, dan ben je bij Wienaldi Wines aan het goede adres!

Mandrarossa Viognier Le Sénie 2019

Een heldere, licht strogele kleur. De kleurintensiteit waardeer ik op 2 op een schaal van 5.
De neus is ruim voorzien van zoete fruitaroma’s. Perzik, meloen en compote van peer. Vrij lieflijke geuren met een lichte mineraliteit.
Vrij zacht en iets vettig in de eerste aanzet. Na deze aanzet proef ik pittige maar prettige gele fruitzuren die wat doen denken aan snoepzuurtjes (rang). Dat laatste is niet negatief bedoeld, want deze zuren maken de wijn heerlijk fris. Het fruit van de neus komt terug in de smaak, naast ananas en gele pruimen. Wat kruidigheid is ook aanwezig in de vorm van wit pepertje.

Een heerlijke ronde en slanke Viognier met veel finesse en een fijne mediterrane kruidigheid. Een mooie balans: de wijn is zeker niet overrijp of log van smaak. Kortom: een wijn met een uitstekende doordrinkfactor en een aanrader!

Een “ronde” score voor deze Viognier van Mandrarossa: 15 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wienaldiwines #viognier #sicilia #italiaansewijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *