Mandrarossa Fiano 2019, vol en rijk wit uit Sicilië

Van de inheemse Italiaanse druif Fiano komen volle fruitige witte wijnen. Deze van Mandrarossa stelt mij zeker niet teleur.

Settesoli en Mandrarossa

Mandrarossa is een merkwijn van het grote en bekende huis Settesoli. Het “merk” is in 1999 ontstaan. De wijngaarden van Mandrarossa liggen in een drietal gebieden: (1) de kuststrook rondom Menfi, aan de zuidwestelijke kust van Sicilië, (2) een gebied rond de vulkaan Etna en (3) Cossyra, een gebied op het eilandje Pantelleria. Er wordt onder de naam Mandrarossa gebruik gemaakt van een breed scala aan druivenrassen. Zo zitten er in het gamma wijnen van druiven die je veel in Sicilië tegenkomt, zoals Grillo, Grecanico, Frappato, Nero D’Avola en de minder bekende Zibibbo. Mondiale rassen zijn ook vertegenwoordigd: Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Viognier, Petit Verdot, Cabernet Franc, Merlot, etc. Maar ook de inheemse Zuid-Italiaanse druif Fiano wordt verbouwd voor de productie van wijnen onder deze merknaam. En de wijn van deze laatstgenoemde druif ga ik proeven.

De inheemse Fiano

Fiano is een druif die veel voorkomt in de regio Campanië (DOCG: Fiano di Avellino), Puglia en op het eiland Sicilië. De druif geeft vaak wijnen die de reputatie hebben om goed kunnen rijpen. De zuurgraad in de Fiano-wijnen is vrij laag en vaak hebben deze wijnen rijke fruitaroma’s en geven ze een wat vettig mondgevoel. Persoonlijk staat mij het karakter van deze wijnen wel aan.

Deze Mandrarossa is een wijn die voor 100 procent gemaakt is van de Fiano druif. De wijngaarden van deze Fiano zijn gelegen in het zuidwesten van Sicilië, op een hoogte tussen 150 en 350 meter boven zeeniveau. De plantdichtheid in deze wijngaarden is tussen de 4000 en 4500 planten/ha en de stokken zijn guyot gesnoeid.
Vinificatie: Na een koude persing bij 5-8 ° C gedurende 4 tot 6 uur, fermenteert de most gedurende 15 tot 20 dagen bij 16-18 ° C. Daarna volgt een rijping gedurende 4 maanden in stalen vaten. Alcoholpercentage is 12,5 procent en de flesafsluiter bestaat uit een kurk.

Mandrarossa Fiano is verkrijgbaar bij Wienaldi Wines. Aan één fles hangt een prijskaartje van € 10,25.
Wienaldi Wines is een wijn(web)shop die gespecialiseerd is in mooie, aparte wijnen uit diverse regio’s van het prachtige wijnland Italië. Als je eens wat anders zoekt dan de bekende namen en/of druivenrassen, dan ben je bij Wienaldi Wines aan het goede adres!

Mandrarossa Fiano 2019

Een heldere, licht strogele kleur met een gemiddelde intensiteit. Een heel licht groene schakering zit er ook in.
De neus opent zich goed in het glas. Fruitaroma’s van peer, ananas en citrus. Ook wat tropisch fruit (banaan). Mineralen, natte kalk en een tikje ziltige geur.
In de mond zuiver, rond en iets romig. Zacht rijp fruit van perzik en peer. Wat honing. Fijne, opwekkende zuren geven een gezonde spanning en balans in de wijn. Een amandel-bittertje, licht kruidig en zoutig. De smaakimpressies zijn fijnbesnaard, niets overheerst. Een gelaagd smaakpalet.

Dit is een mooie en fijne Fiano! Een wijn die vele witte wijnliefhebbers zal aanspreken. Vol, rijk en uitgebalanceerd met veel finesse. Zijn prijs zeker waard en daarom een slimme keuze!

Een sterke score voor deze Mandrarossa Fiano 2019: 15,3 punten.

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #wienaldiwines #fiano #sicilia #italiaansewijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *