Maison Castel Rosé Côtes de Provence 2023, zomerse allemansvriend

Deze rosé van Maison Castel doet je denken en hopen aan een lange warme zomer met vele avonden buiten in de tuin.

Het bedrijf van de familie Castel is opgericht in 1949 en heeft als doel “om vanuit Bordeaux de reputatie en expertise van Franse wijnbouw over de wereld te verspreiden”. Een deel van de wijnen zijn Terra Vitis gecertificeerd. Maison Castel is een wijnbedrijf met een groot internationaal bereik. Het huis produceert wijnen uit verschillende gebieden in Frankrijk (Bordeaux, Rhône, Bourgogne, Lanquedoc-Roussillon en Côtes de Provence, waar deze rosé vandaan komt.

Herkomstbenaming: AC Côtes de Provence. De gebruikte druiven zijn mij niet bekend. Volgens het “productblad” zijn de druiven na de oogst direct geperst, gevolgd door enkele dagen koude bezinking en een vergisting bij gecontroleerde temperatuur. De wijn heeft daarna 3 tot 4 maanden op de gistcellen gelegen. Deze rosé heeft 12,5 procent alcohol en is gebotteld in een amphora gevormde fles. Ik vind zo’n fles altijd wel iets uitstralen van “maak mij open”. Dat ga ik dan ook doen…

Te koop bij de supermarktketen Plus. Het prijskaartje is € 8,29.

Maison Castel Rosé Côtes de Provence 2023

Een heldere lichte zalm-rosé kleur. Een Provencaalse kleurintensiteit, oftewel laag.
Aroma’s van perzik, banaan en nectarine. Tropisch fruit. Wat perendrups. Een vleugje natte kalk.
Soepel, sappig en vol fruitig in de mond. Rijp fruit van aardbeien en perzik. Iets rode grapefruit. Zachte zuren en een fijne kruidigheid. Niet droog, iets romig op de tong. De wijn heeft best wel wat body. Een tikkeltje frisheid is er wel, maar het wordt wat overheerst door het rijpe zoete fruit.

Score voor deze Provencaalse Rosé van Maison Castel: 13,6 punten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *