Maison Castel Pays d’Oc, wit en rood op de proeftafel

Deel twee van de wijnen van Maison Castel, die hun entree maken bij de supermarkten van Plus.

In het eerste deel heb ik de wijnen uit de Bordeaux geproefd. Je kunt de recensie HIER bekijken. In deze recensie beoordeel ik een tweetal wijnen afkomstig uit de Pays d’Oc.

Maison Castel introduceert een vijftal wijnen in dezelfde prijsklasse, bestemd voor de verkoop bij de Plus. Met deze introductie wil Plus het aandeel van Franse wijnen in de winkels een kwalitatieve “injectie” geven.
Het zijn alle wijnen in het populaire prijssegment van net geen 6 euro (€ 5,99). Specifiek gaat het om twee wijnen uit de Bordeaux, een frisse bubbel en deze twee wijnen uit de Pays d’Oc. De recensie van de frisse bubbel heeft u nog van mij tegoed!

Het bedrijf van de familie Castel is opgericht in 1949 en heeft als doel “om vanuit Bordeaux de reputatie en expertise van Franse wijnbouw over de wereld te verspreiden”. Een deel van de wijnen zijn Terra Vitis gecertificeerd. Maison Castel is een groot bedrijf met een internationaal bereik van 90 landen en een verkoop van circa 3 miljoen flessen.

De twee wijnen uit de Pays d’Oc komen uit de range Grande Réserve. De witte variant is gemaakt van Chardonnay uit het oogstjaar 2018. De rode variant is gemaakt van Cabernet Sauvignon uit het oogstjaar 2017. De Chardonnay is Terra Vitis gecertificeerd. Beide wijnen hebben een kurk als flesafsluiter.

Maison Castel Grande Réserve Chardonnay 2018

Een heldere, licht strogele kleur. De intensiteit van de kleur waardeer ik op 2 op een schaal van 5.
De neus is goed open en aantrekkelijk. Een combinatie van rijpe zoete perzik en peer en tropisch fruit van banaan en meloen. Wat gekonfijt. Blanke rozijnen en gele bloemen. Uitbundig en verleidelijk zoet.
Een iets romig mondgevoel. Rond en redelijk vol van body. De fruitaroma’s van de neus proef je allemaal terug in de smaak. Daarnaast wat licht bittere, nootachtige smaken zoals hazelnoot en amandel. Vrij milde zuren en veel rijp fruit.

Een soepele, verleidelijke en rijpe Chardonnay met een toegankelijke en licht boterige smaak. Een wijn die makkelijk wegdrinkt, maar ook enige inhoud heeft. Dit zal vele wijndrinkers aanspreken. Een aanrader!
Score: 14,2 punten.

Maison Castel Grande Réserve Cabernet Sauvignon 2017

Een volle dieprode kleur met een hoge kleurintensiteit (4/5). Vol granaatrood tot in de rand.
De neus komt vrij fris over, met wat aardse aroma’s. Fruit van zwarte bessen en bramen, die zo typerend zijn voor wijn van de Cabernet Sauvignon. Een tikje rokerig.
Een vrij droge en enigszins robuuste smaak. Wat tannines op de tong, die fijn “tegenstribbelen”. Stevige zuren geven echter een fijne frisheid aan die smaak. Drop, zoethout, vanille en iets confiture. Een smaak die goed in balans is door de zuren in combinatie met het donkere fruit. Licht peperig in de afdronk.

Een prettig glas Frans rood voor een vriendelijk prijsje. Niet log van smaak maar wel vol en fris. Een degelijke, doortimmerde Cabernet Sauvignon uit het Franse zuiden.
De score is 14,8 punten en dat is, in verhouding met het prijskaartje, goed voor een zilveren wijngekken plak!

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #lfe #plus #maisoncastel #chardonnay #cabernetsauvignon #paysdoc