Maison Castel Cuvée Blanche, mousserende wijn met een vriendelijk prijskaartje

Met deze Cuvée Blanche vieren we deze Koningsdag . Deze mousserende wijn is van Maison Castel.

Maison Castel introduceert een vijftal wijnen in dezelfde prijsklasse, bestemd voor de verkoop bij de supermarkten van Plus. Met deze introductie wil Plus het aandeel van Franse wijnen in de winkels een kwalitatieve “injectie” geven.
Het zijn alle wijnen in het populaire prijssegment van net geen 6 euro (€ 5,99). Specifiek gaat het om twee wijnen uit de Bordeaux, twee wijnen uit de Pays d’Oc en deze Blanc de Blancs “bubbel”. De wijnen uit de Bordeaux en Pays D’Oc hebben inmiddels mijn proeftafel gepasseerd, als laatste is deze Cuvée Blanche aan de beurt.

Het bedrijf van de familie Castel is opgericht in 1949 en heeft als doel “om vanuit Bordeaux de reputatie en expertise van Franse wijnbouw over de wereld te verspreiden”. Een deel van de wijnen zijn Terra Vitis gecertificeerd. Maison Castel is een groot bedrijf met een internationaal bereik van 90 landen en een verkoop van circa 3 miljoen flessen.

Deze Cuvée Blanche is een Blanc de Blancs. Feitelijk wil dit niet meer zeggen dan dat deze witte wijn gemaakt is van witte druiven. Dit in tegenstelling tot Blanc de Noir, dat is witte wijn die gemaakt is van blauwe druiven. Welke druivenras(sen) er in dit geval zijn gebruikt, is mij niet bekend. Het alcoholpercentage is een lichte 11 procent.

Cuvée Blanche

Maison Castel Cuvée Blanche

Een lichte, wat geel/groene kleur. De intensiteit van de kleur waardeer ik op 1,5 uit 5. Fijne belletjes stijgen op in het glas.
In de neus ruik ik citrusfruit, ananas, wat gisttonen en brooddeeg. Een ingetogen neus, die wel voorzien is van zuivere geuren.
In de mond vrij strak en droog met een prettig gedoseerde mousse. Fruit van limoen, knapperige appeltjes en sappige bitters van een gele grapefruit. Een medium body. Verfrissend, met een fijn bittertje in de afdronk.

Cuvée Blanche is een plezierige, correcte “bubbel”. Van een mousserende wijn voor deze prijs (euro 5,99) mag/kan je niet al te veel verwachten. Toch is deze wijn redelijk van kwaliteit en daardoor koopwaardig te noemen.

Cuvée Blanche scoort 13,4 punten, een goede score voor een mousserende wijn met dit prijskaartje.

Cuvée Blanche

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #lfe #plus #maisoncastel #blancdeblancs