Maison Castel Bordeaux, wit en rood op de proeftafel

De wijnen van Maison Castel maken hun entree bij supermarktketen Plus. Ik start met twee wijnen uit de Bordeaux.

Maison Castel introduceert een vijftal wijnen in dezelfde prijsklasse, bestemd voor de verkoop bij de Plus. Met deze introductie wil Plus het aandeel van Franse wijnen in de winkels een kwalitatieve injectie geven.
Het zijn alle wijnen in het populaire prijssegment van net geen 6 euro (€ 5,99). Specifiek gaat het om twee wijnen uit de Pays d’OC, een frisse bubbel en deze twee wijnen uit de Bordeaux, waarmee ik de recensies begin. De andere wijnen volgen in een latere recensie.

Het bedrijf van de familie Castel is opgericht in 1949 en heeft als doel “om vanuit Bordeaux de reputatie en expertise van Franse wijnbouw over de wereld te verspreiden”. Een deel van de wijnen zijn Terra Vitis gecertificeerd. Maison Castel is een groot bedrijf met een internationaal bereik van 90 landen en een verkoop van circa 3 miljoen flessen.

Zoals gezegd, ik trap af met twee wijnen uit de Bordeaux. De wijnen zijn gebotteld in een aparte vorm fles, met een embleem in het glas verwerkt. De witte variant is een wijn gemaakt van de Sauvignon Blanc druif, uit het nieuwe oogstjaar 2019. De rode wijn is gemaakt van de Merlot druif, geoogst in 2018. Vermeldenswaardig is nog dat de fles van de witte wijn wordt afgesloten door een schroefdop, terwijl je voor de rode wijn een kurkentrekker nodig hebt.

Maison Castel Bordeaux Merlot 2018

De kleur is vrij donker granaatrood, met een intensiteit van 4 op een schaal van 5. Iets bleekrood in de rand.
In de neus ruik ik zwarte bessen en bramen, een snufje lucifer en wat bosgrond. Licht zoet, iets confiture. Een frisse neus, maar wel wat ingetogen.
Wat stroefjes en drogend in de eerste aanzet. Salmiak, laurierdrop, zwarte peper en wat chocolade. Puur bessenfruit. Een ronde, sappige en iets mollige smaak. In de afdronk wat alcoholische warmte.

Een “correcte” rode Bordeaux. Een toegankelijk glas Merlot met een subtiele kracht in de smaak. Geen poespas, een goede koop!
Score: 13,5 punten.

Maison Castel Bordeaux Sauvignon Blanc 2019

Een jonge wijn en dat zie je aan de kleur. Helder, bleekgeel met een groene zweem erin. De kleurintensiteit is 1,5 uit 5.
De neus opent zich goed en komt plezierig over. Fruitimpressies van ananas, peer en kruisbes. Licht mineralig een een snufje van die typische Sauvignon Blanc “grassige” geur.
In de mond is duidelijk citrusfruit te proeven. Fraaie gele grapefruit bitters (niet overheersend) en gele appel. De licht knisperende zuren geven een sprankelend en fris smaakpalet. Droog en sappig tegelijk met een goede zoet/zuur balans.

Deze fijne Sauvignon Blanc heeft een jeugdige, expressieve smaak. Een wijn die je in zomerse sferen brengt. Eetlustopwekkend, een goed aperitief.
Score: 14 punten.

“Flesuitstraling”

#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #lfe #plus #maisoncastel #bordeaux #merlot #sauvignonblanc