Lyngrove Reserve Shiraz Pinotage 2016, Stellenbosch, Zuid-Afrika

Lyngrove Shiraz PinotageVan het Zuid-Afrikaanse wijnhuis Lyngrove komt deze rode blend waarin de Pinotage druif natuurlijk niet ontbreekt. Is de Lyngrove Shiraz Pinotage de moeite waard? We proeven het voor u.

Het huis Lyngrove heeft 80 hectare aan wijngaarden staan in de regio Stellenbosch. Er worden de bekende druivenrassen verbouwd: Chardonnay, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc, Merlot, Cabernet Sauvignon, Shiraz en de Zuid-Afrikaanse Pinotage.

Stellenbosch is het wijngebied wat ligt ten oosten van Cape Town. De nabijheid van de Oceaan (False Bay) heeft een verkoelende invloed op het klimaat. De verscheidenheid aan bodems en microklimaten maakt het mogelijk dat er vele soorten druivenrassen met succes kunnen worden verbouwd.

De verschillende wijnen van het huis Lyngrove zijn te vinden bij slijterijketen MITRA. Er zijn 3 series te onderscheiden. In volgorde van oplopende kwaliteit (en prijsklasse) zijn dat Collection, Reserve en Platinum.
Deze blend uit de Reserve serie is gemaakt van de Shiraz en Pinotage en kost € 7,99 per fles (Let op: 6 halen, 5 betalen).

Bij de wijnen uit de Reserve serie maakt houtlagering deel uit van het vinificatieproces.
De verhoudingen in deze blend zijn 78 procent Shiraz en 22 procent Pinotage. De fermentatie heeft plaatsgevonden in roestvrijstalen tanks. De wijn heeft daarna een houtrijping ondergaan voor de tijdsduur van 18 maanden in Franse en Amerikaanse eiken vaten van 300 liter. Lyngrove Shiraz Pinotage heeft een alcoholpercentage van 14,5 procent.

De jaargang 2016 zit in het glas. We hebben vorig jaar de 2015 gerecenseerd en die kwam uitstekend voor de dag met een zilveren medaille. Dus de verwachtingen zijn hoog…

Lyngrove Shiraz Pinotage

Lyngrove Reserve Shiraz Pinotage 2016

De robijnrode kleur heeft een redelijke diepte en is helder. Intensiteit van de kleur is 3,5 uit 5. In de rand loopt het wat bleekrood uit.
Een open en aromatische neus met veel fruit van zwarte kersen. Een stallucht die doet denken aan een rijpe boerencamembert. Wat gronderig, natte aarde en vanille. Ook een lichte geur van smeerolie (de pinotage geeft wel vaker geuren die niet “doorsnee” zijn).
In de mond komt de wijn rond over met vrij zachte tannines. Wel is de nodige kruidigheid aanwezig. Peperig, honingdrop, kruidnagel en komijn. Iets zoutig en wat chocolade. Medium qua body. De wijn heeft fijne frisse zuren. Wat alcoholische warmte in de afdronk.

Deze blend van Shiraz en Pinotage levert een vrij stevige en kruidige wijn op. De wijn is rond, in balans en komt verleidelijk over met een hoge doordrinkfactor. Een goede prijs/kwaliteit verhouding en dat levert een bronzen plak op!

Score voor de Lyngrove Shiraz Pinotage is 15,3 punten.

Geschat bewaarpotentieel: nu drinken tot 2024.
Lyngrove Shiraz Pinotage
#wijn #wijngekken #proefrecensie #wine #tastingnote #mitra #stellenbosch #lyngrove